hirdetés

EBG - A hosszú távú tegaserod-kezelés biztonságossága irritábilis bél szindrómában

Más funkcionális rendellenességekhez hasonlóan az irritábilis bél szindróma kezelésében is igen fontos szerephez jut a nem gyógyszeres terápia, így például a pszichoterápia vagy az étrend és életvitel megváltoztatása. A tünetek súlyossága ugyanakkor számos esetben indokolttá – és nélkülözhetetlenné – teszi a gyógyszerek használatát. A tegaserod korábbi tanulmányokban egyértelműen hatékonynak bizonyult a székrekedés-predomináns IBS tüneteinek enyhítésében, a vizsgálatok többségében a kezelés azonban mindössze 1–3 hónapig tartott. Az alábbiakban ismertetett tanulmány az irritábilis bél szindrómával kapcsolatban végzett egyik legnagyobb esetszámú és leghosszabb időtartamú gyógyszeres klinikai vizsgálat.

Előzmények

Az irritábilis bél szindróma (IBS) idült, funkcionális emésztőszervi kórkép, amely az életminőség jelentős romlását okozhatja. Éves incidenciája 1-2%, előfordulási gyakorisága a felnőtt lakosság körében meghaladja a 20%-ot. A kórkép nők körében háromszor gyakoribb, mint férfiaknál. Kimutatható organikus vagy specifikus biokémiai eltérés hiányában az IBS diagnózisa a tüneteken alapul, amelyek közül a legfontosabbak a következők: hasi fájdalom vagy diszkomfort, teltségérzés, puffadás, normálistól eltérő székelési habitus. A vezető tünet alapján a kórkép 3 típusra osztható: (1) hasmenés-predomináns IBS, (2) székrekedés-predomináns IBS, (3) IBS váltakozó hasmenéssel és székrekedéssel.

Az IBS etiológiája pontosan nem ismert, feltételezhetően multifaktoriális betegségről van szó, amelynek kialakulásában a gasztrointesztinális motilitás- és visceralis percepciózavar mellett pszichoszociális tényezők is szerepet játszanak. A tegaserod, egy aminoguanidin-indol származék, a tápcsatorna motilitásának és fájdalomérzékelésének szabályozásában döntő szerepet játszó szerotonin (5-HT) 4-es típusú receptorának szelektív, parciális agonistája. E receptorok aktiválása révén a tegaserod fokozza a perisztaltikus reflexet és a motoros aktivitást, hatására szignifikánsan csökken a vékony- és vastagbél-tranzitidő és mérséklődik a visceralis hiperszenzitivitás.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Herszényi László
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.