hirdetés

Egy hivatásos amerikaifutball-játékos arrhythmiája

Napjainkban a vény nélkül kapható táplálékkiegészítők alkalmazása minden eddiginél nagyobb méreteket ölt, pedig ezeknek a szereknek is lehetnek súlyos mellékhatásaik. Minden orvosnak tudnia kell, milyen veszélyeket rejtenek az efedrintartalmú készítmények, és nagy figyelmet kell fordítanunk az egyébként egészséges fiatalokon megfigyelhető szimpatomimetikus tünetekre. A közleményben ismertetett eset bemutatja, hogyan vezetett egy közkedvelt táplálékkiegészítő alkalmazása direkt kardioverziót igénylő arrhythmiához egy 27 éves hivatásos sportoló esetében.

Az elmúlt évtizedben az átlagnépességben is, de a főiskolás és a professzionális sportolók körében is gyors ütemben terjedt a vény nélkül kapható táplálékkiegészítők alkalmazása. Számos készítmény nemkívánatos hatásairól csak nagyon keveset tudunk, az efedrin mellékhatásairól azonban az utóbbi időben gyakran olvashatunk a napi sajtóban és az orvosi szakfolyóiratokban egyaránt.

Szimpatomimetikumként az efedrin számos nemkívánatos hatásért tehető felelőssé: arrhythmiát, myocardialis infarctust, magas vérnyomást, cerebrovaszkuláris vérzést, súlyos esetben akár halált is okozhat.1–14 Az orvosnak fel kell figyelnie a táplálékkiegészítők esetleges mellékhatásaira. Jó példa erre az USA-beli országos amerikaifutball liga (National Football League, NFL) egyik játékosának esete, akinél efedrintartalmú táplálékkiegészítő hatására pitvarfibrilláció lépett fel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Charles N. Krome, DO - Andrew M. Tucker, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.