hirdetés

Egyre több a melanómás a fiatalok között

Az 1970-es évek óta évente körülbelül 2 százalékkal emelkedik a melanóma előfordulása a 15 és 19 év közötti lányok körében – hozták nyilvánosságra a Pediatrics című lap májusi számában.

hirdetés

Hamarosan itt a nyár, sokan igyekszenek szert tenni egy kis alapszínre, és ez alól a tinédzserek sem kivételek. Az UV-sugárzás és a rosszindulatú bőrrák, a melanóma közötti összefüggés régóta ismert, ugyanakkor a statisztikák szerint a tizenévesek közül kerül ki a szoláriumok látogatóinak jelentős része.

A Pediatrics című lap májusi számában megjelent egyik cikke statisztikai adatokat idéz, melyek szerint a 15−19 éves korosztályban az 1970-es évek óta évente átlagosan 2 százalékkal növekszik a melanóma incidenciája, és ezzel ebben a korcsoportban fordul elő a daganat leggyakrabban a fehér bőrű lányok között, megelőzve a fiatalabbakat és az ennél idősebbeket., illetve a másik nem képviselőit.

A most közzétett vizsgálat felidézi azokat a korábbi kutatásokat, melyek egyértelmű összefüggést állapítottak meg a melanóma és a szoláriumhasználat között. A szoláriumipar mindeközben egyre terjeszkedik: az Amerikai Szolárium Társaság (Indoor Tanning Association) adatai szerint utóbbi negyedszázad növekedésének eredményeként országszerte ma már több mint 19 ezer szolárium működik. A Centers for Disease Control (CDC) azt jelentette, hogy a középiskolás lányok 21 százaléka látogatott el szoláriumba legalább egy alkalommal a megelőző évben, szemben a középiskolás fiúkkal, akik körében mindössze 6 százalék ennek aránya.

A mostani vizsgálatban 0-tól 19 éves korig elemezték a melanóma előfordulását a nem, a betegség stádiuma, a diagnózis felállításakor fennálló életkor, valamint a daganat primer lokalizációja szerint. Ehhez a Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER) program (1973–2009) adatait használták fel. Az említett időszakban a fehér bőrű gyermekek között 1230 esetben diagnosztizáltak malignus melanómát. Ami a lokalizációt illeti, a fiúknál leginkább az arc és a törzs melanómáinak megszaporodását észlelték, míg a lányoknál az alsó végtag és a csípő érintettsége vált gyakoribbá. Az incidencia növekedését csak a 15 és 19 év közötti lányoknál észlelték, sem a fiúknál, sem pedig az ennél fiatalabb vagy idősebb lányoknál nem volt megfigyelhető.

A korábbi kutatásokból kiderül, hogy a rendszeres szoláriumhasználók között 57 százalékkal nagyobb a melanóma előfordulásának esélye, mint azoknál, akik egyáltalán nem járnak szoláriumba. A Pediatrics cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy a melanóma az alacsony UV-B-expozícióval jellemezhető régiókban is gyakoribbá vált a 15 és 19 év közötti lányok csoportjában, ami azt jelzi, hogy a tinédzserek nem sokat törődnek a napfényvédelemmel azokon a helyeken, ahol a napsugárzást nem érzik erősnek.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.