hirdetés

Endocarditis infectiosa

Esetismertetések

Első eset

A korábban egészséges 4 éves fiú nem akart járni. Panaszai 7 nappal korábban kezdődtek lázzal és gyengeséggel. Hőmérséklete 38,5 şC, pulzusszáma 120/perc volt. Hallgatózással új szisztolés zörej hallatszott a szív felett. Jobb térde enyhén duzzadtabb és melegebb volt. További kivizsgálásra és a feltételezett szeptikus arthritis és osteomyelitis kezelése céljából kórházba utalták. Az első hemokultúrát a felvétel napján vették le. A jobb térdéből folyadékot szívott le az ortopéd sebész. A felvételét követő napon is lázas volt, a szívzörej továbbra is hallható volt, és a hemokultúrából, illetve a leszívott ízületi folyadékból Gram-pozitív coccusok tenyésztek ki. Az endocarditis kizárására kardiológiai vizsgálat történt.

Második eset

Az utoljára 4 éves korában operált 12 éves, Fallottetralogiával született cyanoticus fiút lázzal és súlyos általános állapottal szállították a sürgősségi osztályra. A jobb kamrát az arteria pulmonalissal összekötő conduit szűk volt, és nyitott volt a kamrai sövényhiány. Egy héttel felvétele előtt édesanyja otthon lyukasztotta át a gyermek fülét. A gyermek fülcimpája később megduzzadt és begyulladt. Felvétele után rohamosan romlott az állapota, és intubálásra, illetve gépi lélegeztetésre, valamint inotrop támogatásra szorult. Az echokardiográfia mobilis terimét mutatott a homograftban. A széles spektrumú antibiotikum-terápia megkezdése előtt több vérvétel is történt hemokultúrára. A vérből alig 12 óra alatt Staphylococcus aureus tenyészett ki. Annak ellenére, hogy a későbbi napokon levett hemokultúrák sterilnek bizonyultak, a gyermek állapota rosszabbra fordult, és műtétre került sor, amelynek során a conduitot kicserélték. A műtétet eseménytelen gyógyulás követte.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Andrew Hoyer, MD, Michael Silberbach, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.