hirdetés

Esettanulmányok

1. eset. Bemutatás

Jó általános állapotú 11 éves fiúgyermek kerül vizsgálatra, akinek jobb térdén 4 éves kora óta van egy lassan növekvő „heg”. A kórelőzmény felvételekor a szülők nem említenek korábbi traumát. Külső behatásra a lézió érzékennyé válik, ekkor néha zöldes váladék ürül belőle. A más okból elkezdett, rövid távú, orális antibiotikum-kezelés részleges javulást hoz. A fiút zavarja az elváltozás, ezért eltávolítását kéri.

A fizikális vizsgálat során a jó általános állapotú gyermek jobb térdén egy 4 cm átmérőjű, rózsaszínű, tömött plakk tapintható. Három gyűrű alakú fekély is látható, melyek spontán fejlődtek ki, aktív váladékozás nem tapasztalható. A lézió tapintásra enyhén érzékeny, de nem fluktuáló. Regionális nyirokcsomó-nagyobbodás vagy más hasonló elváltozás nem igazolható. Bőrbiopszia alapján állítják fel a diagnózist.

2. eset. Bemutatás

Egy egyébként egészséges 18 hónapos lánygyermeknél lázzal, székrekedéssel és hányással járó epizód után 4 nappal konvergáló strabismus alakul ki. A kórelőzményben nem szerepel trauma, fejfájás, ataxia, gyógyszerszedés vagy külföldi utazás, és a családi kórelőzményből sem derül ki említésre méltó.

A gyermek kooperációjának hiányában a fizikális vizsgálat nehézségekbe ütközik. A jó általános állapotú gyermek testhőmérséklete normális, dehidrációra utaló jelek nincsenek. A bal szemen mediális irányú deviáció és csökkent abductio észlelhető. A többi fizikális lelet – az idegrendszer és a szemfenék állapotát is beleértve – negatív. A koponya CT- és MR-vizsgálata sem mutat eltérést. A hányás megszűnik, a széklet rendeződik. A székletvizsgálat kizárja Clostridium botulinum-toxin jelenlétét.

A másnap elvégzett szemészeti vizsgálat során ptosis nem tapasztalható, a jobb szem takarásakor a bal szem abductiója teljes. Az egyéb szemészeti leletek normálisak, jelentős fénytörési hiba nem áll fenn. Egy évvel később a konvergáló strabismus továbbra is fennáll, ezt leszámítva a gyermek tünetmentes.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.