Étrend-kiegészítők a kardiovaszkuláris prevencióban
Gyakran hallunk, olvasunk az étrend-kiegészítők és az ún. funkcionális élelmiszerek elsődleges és másodlagos kardiovaszkuláris prevenciós hatásáról, ha másutt nem, az ilyen termékek hirdetéseiben. Az eddigi klinikai vizsgálatok azonban nem igazolták, hogy a különféle antioxidánsok, szterinek és más kiegészítők rendszeres fogyasztása védelmet nyújtana a „kemény kardiovaszkuláris kimeneteli eseményekkel”, pl. a szívizominfarktussal vagy a szélütéssel szemben. Egyes vizsgálatokban éppenséggel ártalmasnak bizonyult egyik-másik étrend-kiegészítő pótlása. Az étrend-kiegészítők használatának általános ajánlásához több hatásossági és biztonságossági adatra lenne szükség.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!
A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
a szerző cikkei
Dr. Albrecht Elsässer
a szerző cikkei
Dr. Oliver Weingärtner
a szerző cikkei
Dr. Gödölle Zoltán, kommentár
a szerző cikkei