Étrendi zsírsavak

A zsírsavakat táplálkozási szempontból négy csoportba szokták sorolni: a telített, az egyszeresen telítetlen, a többszörösen telítetlen és a transz zsírsavak csoportjába. A telített és a transz zsírsavak növelik a koszorúér-betegség kialakulásának veszélyét. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak inkább kedvező hatásúak, bár ezt nem támasztják alá egybehangzó szakirodalmi adatok. A többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartozó ómega-3-zsírsavak feltételezett gyulladáscsökkentő hatását többféle betegségben is tanulmányozták. Előnyösnek mutatkoztak cystás fibrosisban is, és talán védelmet nyújtanak a demencia kialakulásával szemben. Fel kell hívnunk a betegek figyelmét, hogy kerüljék a hidrogénezett olajok fogyasztását, valamint a transz zsírokat tartalmazó élelmiszereket, mivel a megfigyeléses vizsgálatok szerint ezek elősegítik a coronaria-betegség létrejöttét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Brett White, MD
a szerző cikkei

Dr. Zajkás Gábor, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
cikk[] galeria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.