Étrendi zsírsavak
A zsírsavakat táplálkozási szempontból négy csoportba szokták sorolni: a telített, az egyszeresen telítetlen, a többszörösen telítetlen és a transz zsírsavak csoportjába. A telített és a transz zsírsavak növelik a koszorúér-betegség kialakulásának veszélyét. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak inkább kedvező hatásúak, bár ezt nem támasztják alá egybehangzó szakirodalmi adatok. A többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartozó ómega-3-zsírsavak feltételezett gyulladáscsökkentő hatását többféle betegségben is tanulmányozták. Előnyösnek mutatkoztak cystás fibrosisban is, és talán védelmet nyújtanak a demencia kialakulásával szemben. Fel kell hívnunk a betegek figyelmét, hogy kerüljék a hidrogénezett olajok fogyasztását, valamint a transz zsírokat tartalmazó élelmiszereket, mivel a megfigyeléses vizsgálatok szerint ezek elősegítik a coronaria-betegség létrejöttét.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!