hirdetés

MD Brett White cikkei

  #1
2010-01-06 14:09:12

A zsírsavakat táplálkozási szempontból négy csoportba szokták sorolni: a telített, az egyszeresen telítetlen, a többszörösen telítetlen és a transz zsírsavak csoportjába. A telített és a transz zsírsavak növelik a koszorúér-betegség kialakulásának veszélyét. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak inkább kedvező hatásúak, bár ezt nem támasztják alá egybehangzó szakirodalmi adatok. A többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartozó ómega-3-zsírsavak feltételezett gyulladáscsökkentő hatását többféle betegségben is tanulmányozták. Előnyösnek mutatkoztak cystás fibrosisban is, és talán védelmet nyújtanak a demencia kialakulásával szemben. Fel kell hívnunk a betegek figyelmét, hogy kerüljék a hidrogénezett olajok fogyasztását, valamint a transz zsírokat tartalmazó élelmiszereket, mivel a megfigyeléses vizsgálatok szerint ezek elősegítik a coronaria-betegség létrejöttét.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.