Forró tea glaukóma ellen?
Egy frissen megjelent amerikai tanulmány szerint jóval ritkább a glaukoma előfordulása azoknál, akik naponta, rendszeresen meleg teát fogyasztanak.
A British Journal of Ophthalmology-ban 2017. december 14.-én online megjelent tanulmányban amerikai kutatók kimutatták, a napi rendszerességgel fogyasztott legalább egy csésze forró tea 74%-kal csökkenti a vaksághoz vezető glaukoma kialakulásának kockázatát a kávét, üdítőket, vagy éppen a jeges teát fogyasztásához képest.
Régebben úgy gondolták, hogy a kávé, a koffein emelik a glaukoma kockázatát, de ez a friss vizsgálat nem igazolta ezt a feltevést.
A különféle speciális koffeintartalmú italok és a glaukoma összefüggéseit vizsgálva Dr. Anne Coleman (University of California, Los Angeles) és munkatársai azon betegek adatait használták fel, akik a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2005-2006-os vizsgálata során kérdőíveket töltöttek ki táplálkozásukról, életmódjukról, orvosi vizsgálataikról, vérképleletükről, és szemészeti vizsgálataik eredményeikről.
A vizsgálatban résztvevő, részletes szemészeti vizsgálati lelettel rendelkező. 40 év feletti 1678 betegnek senkinek nem volt előzetesen szembetegsége, viszont a szemészeti vizsgálat során végül 84 betegnél (az összes beteg 5,1%-a) találtak glaukomát. A betegek többsége nem spanyol fehér ember volt (n=892, 53,2%), legtöbbjük gyakran kávézott, és csak mintegy 10%-uk ivott rendszeresen forró teát. A vizsgálat során nem találtak statisztikai összefüggést a glaukoma megjelenése és a kávé, a jeges tea és az üdítők fogyasztása között, viszont a rendszeresen, naponta legalább egy csésze forró teát fogyasztóknál 74%-kal csökkent a glaukoma kockázata azokhoz képest, akik nem ittak naponta forró teát (igazított OR: 0,26, 95%CI 0,09-0,72, p=0,004 tendencia). Ugyanakkor nem volt kimutatható statisztikai összefüggés a koffeinmentes forró tea és a glaukoma kockázata között.
A vizsgálat eredményei nem indokolják, hogy az emberek megváltoztassák szokásaikat, életmódjukat.
Dr. Idan Hecht (Tel-Aviv University in Israel) hozzászólásában kifejtette, hogy a glaukóma legjobb megelőzése a rendszeres szemészeti kontroll-vizsgálat de az életmód, és a táplálkozás természetesen befolyásolhatják a kialakulását. Az utóbbi években számos vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy az életstílus változtatásával hogyan lehetne csökkenteni bizonyos betegségek kockázatát. A legújabb adatok szerint a C-vitamin, az E-vitamin, és a cink is védi a szem egészségét, de a teában lévő antioxidánsok is hasonlóan kedvező hatásúak.
Forrás:
1. Medscape