hirdetés

Forró tea glaukóma ellen?

Egy frissen megjelent amerikai tanulmány szerint jóval ritkább a glaukoma előfordulása azoknál, akik naponta, rendszeresen meleg teát fogyasztanak.

hirdetés

A British Journal of Ophthalmology-ban 2017. december 14.-én online megjelent tanulmányban amerikai kutatók kimutatták, a napi rendszerességgel fogyasztott legalább egy csésze forró tea 74%-kal csökkenti a vaksághoz vezető glaukoma kialakulásának kockázatát a kávét, üdítőket, vagy éppen a jeges teát fogyasztásához képest.

Régebben úgy gondolták, hogy a kávé, a koffein emelik a glaukoma kockázatát, de ez a friss vizsgálat nem igazolta ezt a feltevést.

A különféle speciális koffeintartalmú italok és a glaukoma összefüggéseit vizsgálva Dr. Anne Coleman (University of California, Los Angeles) és munkatársai azon betegek adatait használták fel, akik a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2005-2006-os vizsgálata során kérdőíveket töltöttek ki táplálkozásukról, életmódjukról, orvosi vizsgálataikról, vérképleletükről, és szemészeti vizsgálataik eredményeikről.

A vizsgálatban résztvevő, részletes szemészeti vizsgálati lelettel rendelkező. 40 év feletti 1678 betegnek senkinek nem volt előzetesen szembetegsége, viszont a szemészeti vizsgálat során végül 84 betegnél (az összes beteg 5,1%-a) találtak glaukomát. A betegek többsége nem spanyol fehér ember volt (n=892, 53,2%), legtöbbjük gyakran kávézott, és csak mintegy 10%-uk ivott rendszeresen forró teát. A vizsgálat során nem találtak statisztikai összefüggést a glaukoma megjelenése és a kávé, a jeges tea és az üdítők fogyasztása között, viszont a rendszeresen, naponta legalább egy csésze forró teát fogyasztóknál 74%-kal csökkent a glaukoma kockázata azokhoz képest, akik nem ittak naponta forró teát (igazított OR: 0,26, 95%CI 0,09-0,72, p=0,004 tendencia). Ugyanakkor nem volt kimutatható statisztikai összefüggés a koffeinmentes forró tea és a glaukoma kockázata között.

A vizsgálat eredményei nem indokolják, hogy az emberek megváltoztassák szokásaikat, életmódjukat.

Dr. Idan Hecht (Tel-Aviv University in Israel) hozzászólásában kifejtette, hogy a glaukóma legjobb megelőzése a rendszeres szemészeti kontroll-vizsgálat de az életmód, és a táplálkozás természetesen befolyásolhatják a kialakulását. Az utóbbi években számos vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy az életstílus változtatásával hogyan lehetne csökkenteni bizonyos betegségek kockázatát. A legújabb adatok szerint a C-vitamin, az E-vitamin, és a cink is védi a szem egészségét, de a teában lévő antioxidánsok is hasonlóan kedvező hatásúak.

 

Forrás: 

1. Medscape

2. British Journal of Ophthalmology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.