hirdetés

Hajhullás elleni táplálékkiegészítők

A hajhullás elleni táplálék-kiegészítők széles skálája rendelkezik potenciállal, de a vizsgálatok nem tudtak végleges bizonyítékot szolgáltatni ezek biztonságosságára és hatékonyságára.

hirdetés

A JAMA Dermatology - ban november 30-án online közzétett áttekintés a vizsgált 20 táplálékkiegészítő közül tizenkettőnél talált olyan magas színvonalú tanulmányt, amelyek objektíven értékelt hatékonyságot sugalltak. S bár a termékek széles skálája rendelkezik potenciállal, de a vizsgálatok nem tudtak végleges bizonyítékot szolgáltatni a biztonságosságra és hatékonyságra a kis mintaméret, a vizsgálati alanyok hajhullási típusainak heterogenitása vagy egyéb korlátok miatt.

Arash Mostaghimi (Harvard Medical School, Boston) és munkatásai azért tekintették át a szakirodalmat, mert tapasztalatuk szerint nagyon sok beteg táplálék-kiegészítőket szed a hajhullás kezelésére, mondta. Egy kezdeti szakirodalmi felmérés több mint 6300 idézetet eredményezett, de a szűrést és az áttekintést követően a szerzők 30 cikket találtak értékelésre alaklmasnak.

Az áttekintés a fűrészpálma (Serenoa repens) vizsgálatával kezdődik, e növényi kivonatáról úgy gondolják, hogy gátolja a tesztoszteron dihidroxi-tesztoszteronná (DHT) átalakulását katalizáló 5-alfa-reduktáz (5AR) enzimet. A DHT közreműködik az androgén alopecia (AGA) kialakulásában. Bizonyos tanulmányok szerint ez az anyag stabilizálja a hajhullást, "bár hatása valószínűleg kisebb, mint a finaszteridé " - írják a szerzők. Azt is megjegyzik, hogy a finaszteriddel kapcsolatos mellékhatásokat, például a szexuális diszfunkciót a fűrészpálma esetében is megfigyelték, "de kisebb mértékben".

Az AGA esetében a tökmagolaj szintén hatásos és akár a finaszterid "potenciális alternatívája" lehet. A Forti5, a növényi eredetű 5AR-gátlókat és egyéb összetevőket tartalmazó táplálék-kiegészítő is kedvező eredményeket hozott egy tanulmányban, de nem történt közvetlen összehasonlítás finaszteriddel, és a Forti5 vizsgálatból hiányzott a kontrollcsoport.

A mikroelemeket, a D-vitamint, a cinket, a B-vitaminokat és az antioxidánsokat az alacsony D-vitamin szintet az alopecia areata (AA), AGA és a telogen effluvium (TE) kialakulásával, a cinkhiányt pedig a TE-vel, a haj töredezésével és elvékonyodásával hozták összefüggésbe. Egy egykarú D-vitamin-vizsgálatban a D-vitamin 6 hónapon át tartó szedése jobb eredményeket hozott a TE-s nőknél, de nem volt kontrollcsoport, és tudjuk, hogy a TE önmagától is megoldódik. A kiinduláskor normális cinkszinttel rendelkező, AA-ban vagy hajhullásban szenvedő betegekkel végzett vizsgálatok jelentős szőrnövekedést, valamint megnövekedett hajvastagságot és -sűrűséget mutattak, de a kontrollok vagy hiányoztak, vagy nem voltak megfelelőek és az eredményeket a betegek által észlelt saját hajhullásukra alapozták.  

A hajhullás ellen szedett B7-vitamin (biotin) nem eredményez új szőrszálakat, de segíthet más terápiák eredményeként nőtt új szőrszálak megerősítésében. Mind a review, mind a tanulmány szerzői megjegyzik, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága óva intett a biotin-szedésétől, mert az befolyásolhatja a troponinszinteket és egyéb teszteredményeket.

Az immunmodulátorok – például a paeonyból származó kínai gyógynövénykivonatok és a glicirrhizin – hatékonyak voltak súlyos AA esetén. Az inzulin növekedési faktor 1 vagy a növekedési hormon deficienciát célzó növekedési hormon modulátorok szintén ígéretesnek bizonyultak. A lokálisan használt kapszaicin és izoflavon modulátorok szintén serkentették a hajnövekedést.

A tengeri eredetű fehérje-kiegészítőket tartalmazó termékek, köztük a Viviscal és a Nourkrin, hatékonynak tűntek a férfiak és nők szőrszámának növelésében, de a vizsgálatokat a gyártó finanszírozta, és nem voltak megfelelő kontrollok. A Viviscal egyik jelentős mellékhatása a puffadás.

A több összetevőből álló étrend-kiegészítők, a Nutrafol, az Omni-Three, az Apple Nutraceutical és a Lambdapil közül csak az Omni-Three nem mutatott hatékonyságot, de a többi táplálékkiegészítő vizsgálatának számos korlátja volt, beleértve a kontrollok hiányát és a kis mintaméretet.

A hajhullásban szenvedő betegeket problémájának értékelésekor célszerű laboratóriumi vizsgálatokat végezni annak megállapítására, hogy a betegnek van-e vérszegénysége vagy pajzsmirigy-problémája, vagy vitamin- vagy ásványianyag-hiánya vagy egyéb táplálkozási hiányossága. Tájékozódni kell a beteg étrendjéről és hajápolási szokásairól, szükség esetén pedig fejbőr biopszia végezhető. Táplálékkiegészítést csak az eredmények alapján javasoljunk.

Forrás:

Lara Drake et al:Evaluation of the Safety and Effectiveness of Nutritional Supplements for Treating Hair Loss. A Systematic Review. JAMA Dermatol. Published online November 30, 2022. doi:10.1001/jamadermatol.2022.4867

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.