hirdetés

Hajhullás a posztmenopauzában

Egy kis esetszámú vizsgálatban azt tapasztalták, hogy a női típusú hajhullás a posztmenopauzás nők több mint felét érinti.

hirdetés

A női típusú hajhullás (female-pattern hair loss, FPHL) a nők élete során a tinédzser kortól a menopauzáig, sőt még az azt követő életszakaszban is bármikor kialakulhat. Oka nem ismert, de a szőrtüszőkben jelenlévő az ösztrogénreceptorok minden bizonnyal szerepet játszanak abban, hogy a menopauza hormonváltozásai hatnak a haj növekedésére és állományára is.

A Menopause című folyóiratban megjelent tanulmányban dr. Sukanya Chaikittisilpa (Chulalongkorn University, Bangkok) és munkatársai 178, 50-65 év közötti posztmenopauzás nő hajhullását vizsgálták fényképek, valamint a hormonszintek, a hajsűrűség és a hajátmérő mérései alapján.

A női típusú hajhullás általános prevalenciája 52,2% volt. A hajhullás mértékét három: enyhe, közepes és súlyos (Ludwig I., II. és III. fokozat) kategóriába sorolták, a vizsgálatba vontak 73,2%, 22,6% és 4,3%-a tartozott ezekbe a csoportokba. Az FPHL prevalenciája az életkorral és a menopauza óta eltelt idővel is nőtt. Egy egyszerű logisztikus regressziós analízisben az 56 év feletti életkor és a menopauza óta eltelt több mint 6 év szignifikánsan összefüggött az FPHL-vel (esélyhányadosok, 3,41, illetve 1,98). A több változóra történő kiigazítás után azonban csak a 25 kg/m2-es vagy magasabb testtömeg-index társult az FPHL megnövekedett prevalenciájához (korrigált OR, 2,65). A vizsgálatban nem csak a súlyos hajhullástól szenvedő hölgyeknél, hanem a résztvevők 60%-ánál észleltek alacsony önbecsülést.

Az FPHL-ben szenvedő posztmenopauzás nők hajsűrűsége, terminális hajsűrűsége, hajvastagsága, hajegységenkénti sűrűsége és átlagos hajszál vastagsága kisebb volt, mint azoké, akiknek nem hullott a haja, bár a vellus haj sűrűsége nagyobb volt az FPHL-ben szenvedő nőknél. Ezt a különbséget részben a megrövidült hajciklus és a vellusszerű tüszők csökkent anagén (növekedési) fázisa okozhatja.

A tanulmány korlátozó tényezői a keresztmetszeti tervezés, az, hogy a résztvevők egyetlen menopauzás klinikáról származtak, és az, hogy a vizsgálat részint a hölgyek visszaemlékezésére alapozott, és nem mérték fel a menopauza utáni hormonszinteket sem.  

További kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy az ösztrogén és a tesztoszteron milyen potenciális szerepet játszik posztmenopauzás nők hajhullásában, és hogy az anamnézisben szereplő policisztás petefészek-szindróma hozzájárul-e a hajhulláshoz.

A peri- és posztmenopauzás nőknél a hajhullás viszonylag gyakori probléma, és igen jelentős megfigyelés, hogy ez az alacsony önbecsüléssel és az elhízással járt együtt, így nem egészen világos, hogy az önbecsülés csökkenését az elhízás és/vagy a hajvesztés váltotta-e ki. az eredmények értékelésekor azt is figyelembe venni, hogy az őszülő nők festették-e a hajukat, hisz a hajfestékek (és a göndör haj kiegyenesítése) maguk is eredményezhetnek hajhullást.

A kutatási kérdéseknek ki kell terjedniük a hajfestésnek vagy hajkiegyenesítésnek a hajhullás valószínűségére gyakorolt ​​hatására, valamint arra, hogy a súlyosabb hőhullámokkal/éjszakai izzadásokkal és/vagy álmatlansággal küzdő nőknél gyakoribb-e a hajhullás, mint azoknak, akiknél a tünetek egyike sem jelentkezik. További érdekesség, hogy az étrend, illetve a testsúlyvesztés és testsúlygyarapodás befolyásolja-e a hajhullást. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a stressz illetve bizonyos gyógyszerek lehetséges hatását, és azt sem, hogy a hormonpótló terápia megelőzheti-e a hajhullást.

Forrás:

Chaikittisilpa, S. et al: Prevalence of female pattern hair loss in postmenopausal women a cross-sectional study Menopause: February 14, 2022

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.