hirdetés

Az alacsonyak hamarabb kopaszodnak

Egy közelmúltban zajlott nagy esetszámú genetikai  kutatás szerint a korai kopaszodás nem csak számos betegséggel, hanem az alacsony testmagassággal is összefüggést mutat.

hirdetés

A szépség egyik ismérve az erős, fényes és eredeti (festetlen, természetes) hajkorona. Az emberi haj, az emlős állatok szőréhez hasonlóan folyamatosan cserélődik, naponta kb. 100 szál hajunkat veszítjük - tavasszal és ősszel, amikor az állatok is vedlenek- rendszerint még ennél is többet, de a stressz és a helytelen táplálkozás is eredményezhet fokozott hajvesztést.    Normális esetben a kihullott hajszálak újakkal pótlódnak, és a folyamat észrevétlenül zajlik.

De előfordulhat, hogy a haj nagy mennyiségben vagy csomókban hullik, és ezt már nem tudja kompenzálni az új hajszálak növekedése, a hajkorona észrevehetően  megritkul, a hajas fejbőr határa visszahúzódik vagy tar folt jelenik meg a fejtetőn. Ennek a hormonális hátterű androgén alopéciának (a - nőkben is előforduló - férfias típusú hajhullásnak) az oka a hajhagymák öröklötten érzékenyebbek a hím nemi hormon, a tesztoszteron egyik bomlási termékére a dihidrotesztoszteronra (DHT). Ezen felül a hajhagymákban felhalmozódik a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná bomlását elősegítő 5-alfa-reduktáz enzim, ezáltal még több DHT termelődik.  A DHT hatására a hajhagymák összezsugorodnak, és a korábbi erős és egészséges szálak helyett csak vékonyka satnyadék bújik elő belőlük, ha egyáltalán előbújik és nem hal el, mielőtt kibukkanna a fejbőr alól. A középkorúnál idősebb férfiak 70 százaléka szembesül ezzel a gonddal.

Hajhullás és testmagasság

Stefanie Heilmann-Heimbach, human genetikus (Bonn-i Egyetem) és munkatársai nagyszabású genetikai vizsgálatot végeztek az okok kutatására: 7 országból több mint 20 000 férfi genomját elemezték, és 63 olyan változást azonosítottak a genomban, amely növelheti az idő előtti hajvesztés kockázatát. E génváltozatok némelyike nem csak a hajnövekedést befolyásolja, hanem elősegíti a korai pubertást és bizonyos ráktípusok (pl. prosztatarák) kialakulását. Összefüggést találtak a génváltozatok és a megnövekedett csontdenzitás, a világos bőrszín és a kisebb testmagasság között. Bár ezen összefüggések nem túl erősek és az említett kockázatok növekedése nem túl jelentős, a kutatók érdekesnek találják, hogy a hajhullás nem izolált jelenség, hanem számos különféle tulajdonsággal is kapcsolatot mutat.

Bár a hajhullás genetikájának kutatása tudományos szempontból igen fontos, nem segíti az érintettek problémájának megoldását, melyre mindez idáig nincs definitív terápia. A számos, drogériában és patikában is elérhető gyógymódok közül csak kevés valódi hatékonysága bizonyítható. Két említésre méltó szer nyújt némi megoldást, a minoxidil és a finasteride. A minoxidilt eredetileg vérnyomáscsökkentőként vizsgálták, amikor fény derült arra, hogy néhány paciens hajnövekedését serkentette. A fejbőrbe masszírozva az esetek 30 százalékában valóban eredményez némi javulást.

A hajhullás gyógyszere és az impotencia

Finasteride csak orvosi rendelvényre és csak férfiakban alkalmazható. Megakadályozza, hogy a tesztoszteron a hajkárosító DHT-é alakuljon. A tabletta 6-12 hónapos szedése nyomán 10 férfiból 4-ben jelentős hajnövekedést eredményez, azonban a dús haj ára a szexuális teljesítőképesség csökkenése. Egy újabb tanulmány szerint a merevedési problémák a szer abbahagyása után akár hónapokig sőt évekig is fennmaradhatnak. Mindkét kezelési mód azonban csak a megnövekedett hajvesztés kezdeti stádiumában hatékony, a hajhagymák működésének serkentésére csak ekkor van némi lehetőség.

Megoldásként kínálják a hajátültetést. Rendszerint az erős kopaszodás esetén is marad haj a koponya hátsó részén, ahonnan a hajszálak gyökerei a már kopasz területekre ültethetők át, ott szerencsés esetben megtapadnak és haj nő belőlük. Az ambulánsan végezhető beavatkozás eredménye jó néhány hónap múlva látszik csak, és a sikert semmi sem garantálja. Gyakran hegesedés marad, a  seb elfertőződhet, a beültetett hajhagyma kilökődhet.

Fontos az okok keresése

Mielőtt azonban akár gyógyszeres kezelésre, akár hajátültetésre szánná el magát a páciens, alaposan ki kell vizsgálni, a hajvesztés oka ugyanis nem csupán az androgén hormonok szintjének említett megváltozása lehet, hanem például az immunrendszer rendellenes működése is, amennyiben a körkörös hajvesztés kisebb kerek tar foltokból indul. A diffúz hajvesztés hátterében pedig pajzsmirigyproblémák, egyéb hormonális változások és problémák, radikális diéta vagy tápanyaghiány is húzódhat, nem beszélve a különböző betegségekről, például a lupusról, gombás fertőzésekről és a pszoriázisról.  

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 5,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.