hirdetés

Egy gyógyszer visszanöveszti az alopecia areatás betegek haját

A Columbia Egyetem kutatói azonosították azokat az immunsejteket, amelyek alopecia areatában tönkreteszik a hajhagymákat, s egy gyógyszer azonban ezen immunsejtek hatástalanítása révén ismét megindította a hajnövekedést.

hirdetés

Az alább ismertetett vizsgálatban egy, az FDA (az USA-beli Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság) által más célra engedélyezett gyógyszer képes volt az alopecia areatában szenvedő betegek hajnövekedését beindítani.

Az eredmények az augusztus 17-i Nature Medicine online kiadásában jelentek meg.

Itt a kutatók a gyógyszer folyamatban levő vizsgálatának kezdeti eredményeiről számolnak be: több mérsékelt-súlyos alopecia areatás betegnek teljesen visszanőtt a haja. A mostani közleményben három betegnek beteg adatairól számolnak be, akiknek a kezelés hatására öt hónap alatt teljesen visszanőtt a haja.

Az alopecia areata gyakori autoimmun betegség, ami a beteg küllemét eltorzító hajhullást okoz. Bármilyen életkorban előfordulhat, s éppúgy érinti a nőket, mint a férfiakat. A haj gyakran foltokban hullik ki a fejbőrből, de egyes betegekben az arc és a test szőrzete is érintett. Nincs olyan terápia, amivel teljesen vissza lehetne növeszteni a hajat, és a betegek súlyos pszichológiai stressznek és érzelmi szenvedésnek vannak kitéve.

A tudósok már évtizedek óta tudják, hogy az alopecia areatában akkor következik be hajhullás, amikor az immunrendszer sejtjei körülveszik és megtámadják a hajhagyma alapját; ilyenkor kihullik a haj és a hajhagyma alvó állapotba kerül. Mostanáig rejtély volt, hogy milyen típusú sejt támadja meg a hajhagymát. Nagy előrelépést jelentett négy évvel ezelőtt dr. Cristiano genetikai vizsgálata, amelyet több mint 1000 alopecia areatás betegen végzett. Ez azt derítette ki, hogy a betegek hajhagymái egy „veszélyjelzést” bocsátanak ki, s ez vonzza az immunsejteket a hajhagymákhoz és indítja meg a támadást.

A mostani közleményben a szerzők leírják, hogy a kutatócsoport először a betegségben szenvedő egereket tanulmányozott, s ezekben a veszélyjelzés felhasználásával azonosítani tudták a T-sejtek egy specifikus csoportját, amelyek a hajhagymák megtámadásáért felelősek. Az egerek és a betegek sejtjeinek további tanulmányozása felfedte, hogy a támadásban kulcsszerepet játszik több olyan immunológiai út, amelyeket gátol egy új gyógyszercsoport, az ún. JAK inhibítorok.

A kutatók két, az FDA által engedélyezett JAK inhibítort a ruxolitinibet és a tofacitinibet vizsgálták; ezek blokkolták az említett immunológiai utakat és megszüntették a hajhagymák károsítását. Az olyan egerekben, amelyekben a betegség kiterjedt szőrzetvesztést okozott, mindkét gyógyszer teljesen helyreállította a normális állapotot, 12 hét alatt kinövesztette a szőrzetet. Mindkét szer tartós hatású volt; az új szőrzet a kezelés befejezése után még hónapokig megmaradt.

Ezután két bőrgyógyásszal együttműködve a kutatók egy kis, nyílt klinikai vizsgálatba kezdtek a ruxolitinibbel olyan betegekben, akiknek mérsékelt-súlyos alopecia areatájuk volt (a hajvesztés mértéke meghaladta a 30%-ot). (A ruxolitinibet az FDA egy vérbetegség kezelésére engedélyezte.) A vizsgálat első résztvevői közül háromban a ruxolitinib teljesen helyreállította a fejbőr normális állapotát, négy-öt hónapos kezelés hatására a betegeknek mindenütt kinőtt a hajuk és a támadó T-sejtek eltűntek a fejbőrből.

Mint a kutatók elmondták, további vizsgálatokra lesz szükség, de már az eddigi eredmények is nagyon izgalmasak. Ezt a betegséget eddig kevéssé vizsgálták – csak két kis klinikai vizsgálatban alkalmaztak célzott terápiát –, feltehetően azért, mert a betegség lényege ismeretlen volt.

Dr. Cristiano saját tapasztalatából tudja, hogy az alopecia areatát sokszor csupán a küllemet megváltoztató betegségnek tekintik. Mint mondta, semmi sem állhat távolabb az igazságtól. Az alopecia areatás betegek komolyan szenvednek, és a mostani eredmény nagy jelentőségű lehet a számukra.

 

Forrás: Newswise

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.