Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2023-01-04

A helyileg alkalmazott minoxidilt széles körben alkalmazzák hajhullás kezelésére, de az orális és a helyi minoxidil kombinációja hatásosabb lehet azoknál a mellrákos nőknél, akiknél a rákellenes kezelés miatt alopecia alakult ki.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Van egy kérdésem
2022-05-05

BIZONYÍTÉKON ALAPULÓ VÁLASZ

Androgén alopecia eseteiben férfiaknál a trombocitában gazdag plazma­injekciók hatékonyabban növelik a haj sűrűségét, mint az általános kezelés (A erősségű ajánlás: véletlen besorolásos kontrollos vizsgálatok [randomized controlled trial, RCT] és kohorszvizsgálatok három metaanalízise). A trombocitában gazdag plazmainjekciók férfiaknál ugyancsak hatékonyabbak, mint a minoxidil, az 5-α-reduktáz-inhibitorok és a bimatoprost, de nem hatéko­nyabbak az kis intenzitású („lágy”) lézerterápiánál. (A erősségű ajánlás: RCT-k hálózati metaanalízise.) A trombocitában gazdag plazmainjekciók esetében csekély a súlyos nemkívánatos események kockázata. (A erősségű ajánlás: RCT-k és kohorszvizsgálatok metaanalízise). A trombocitában gazdag plaz­mát indikáción kívüli kezelésnek kell tekinteni, mivel az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (Food and Drug Administration, FDA) nem hagyta jóvá az androgén alopecia kezelésére.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-03-02

Egy új meta-analízis szerint a férfiak androgén alopeciájának kezelésére a rendelkezésre álló lehetőségek közül az „off label” dutasterid a leghatékonyabb.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-03-30

A hipertónia – a felnőttkorban leggyakoribb kardiovaszkuláris beteg­ség – gyakran szövődik diabetes mellitusszal. A diabéteszben kialakuló patofiziológiai (endokrin, kardiovaszkuláris, renális, neurális) eltérések hozzájárulnak a vérnyomás emelkedéséhez és gátolhatják a vérnyomás­csökkentő szerek hatását, ezért ilyenkor gyakran alakul ki terápiarezisztens hipertónia. A közlemény a terápiarezisztens hipertóniára vonatkozó legfon­tosabb ismereteket tekinti át, különös tekintettel a diabéteszes betegekre.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-01-08

A fokozott hajhullás hátterében genetikai, hormonális, pszichés faktorok, illetve külső környezeti tényezők is állhatnak. Az elmúlt évtizedekben az immunológia és a genetika robbanásszerű fejlődésének eredményeként a fokozott hajhullás leggyakoribb formáinak hátterében álló genetikai, immunológiai eltérések feltérképezésében is óriási előrelépések történtek. 

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-05-29

Egy közelmúltban zajlott nagy esetszámú genetikai  kutatás szerint a korai kopaszodás nem csak számos betegséggel, hanem az alacsony testmagassággal is összefüggést mutat.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-07-04

Egyes adatok szerint bizonyos értágító vérnyomáscsökkentő szerek növelhetik a makuladegeneráció veszélyét, de az adatok alapján túl korai lenne e szereket “perbe fogni”.

 

#8
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Reumatológia
2011-04-08

A legfontosabb reumatológiai sürgősségi állapotok a szeptikus arthritis, a köszvény, az atlanto-axiális szubluxáció, a szisztémás sclerosisban előforduló vesekrízis és ujjfekély, az óriássejtes arteritisben fellépő amaurosis fugax, a katasztrofális antifoszfolipid antitest szindróma és a pulmorenális szindróma.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2009-11-20

Bár a beteggel kapcsolatos tényezők (pl. terápiahűség) alapvetően fontosak a kontroll megvalósításában, hasonlóan lényegesek az orvoshoz kapcsolódó faktorok is (pl. hogy az orvos elfogadja-e a célérték feletti vérnyomást; mennyire biztos abban, hogy a mért érték megfelel a beteg „valódi” vérnyomásának; illetve mennyire aktív a gyógyszerfelírásban).

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.