hirdetés

Harc a „néma” Chlamydia-járvány ellen

A korai felismerés és kezelés drámai mértékben csökkenthetné a Chlamydia-fertőzések súlyos egészségügyi és pszichoszociális következményeit, valamint magas gazdasági költségeit. Akkor hát miért olyan csekély a szűrések aránya (különösen az átlagosnál gyakrabban érintett, fiatalabb nők körében), és mit tehetünk ez ellen?

A becslések szerint évente három-millió ember fertőződik meg Chlamydia trachomatisszal, így ez a leggyakoribb, nemi úton terjedő, bakteriális betegség az Egyesült Államokban. A szülész-nőgyógyászok számára különösen jelentős, hogy az aránytalanul sok serdülőkorú és fiatal nőt érintő Chlamydia-fertőzés többnyire tünetmentes. A bejelentett fertőzések több mint 46%-át a 15–19 éves lányoknál észlelik, 33%-át pedig a 20–24 éves nők körében. Az irányított ellátást nyújtó szervezeteknél, a felsőoktatásban működő szakrendeléseken, a családtervezési központokban és a középiskolákban végzett vizsgálatokból kiderült, hogy a tizenéves lányok 5–14%-a, a 20–24 éves nőknek pedig 3–12%-a bizonyult fertőzöttnek a szűrővizsgálat során (1. ábra).2 Az egyéb nemi úton terjedő, bakteriális betegségekkel (pl. syphilis, gonorrhoea) szemben a Chlamydia-fertőzés minden társadalmi rétegben gyakori.

Az alsó genitalis csatorna heveny, szövődménymentes Chlamydia-fertőzését szerencsére könnyű felismerni és kezelni. A fel nem ismert, kezeletlen fertőzés azonban súlyos és költséges következményekkel járhat, amelyeknek hosszú távú egészségügyi, pszichoszociális és gazdasági kihatásai lehetnek a nők, utódaik és nemi partnereik számára. A rideg statisztikai adatok szerint a Chlamydiával fertőzött nők 15–40%-ában alakul ki kismedencei gyulladás, közel 17%-uk válik meddővé, 17%-uk krónikus kismedencei fájdalmaktól szenved, 9%-uknál pedig méhen kívüli terhesség következik be.2 Ráadásul a Chlamydiával fertőzött, nem kezelt várandósok több mint fele fertőzött utódot hoz a világra, miáltal a Chlamydia-fertőzés tekinthető a csecsemőkori pneumonia és szemfertőzések egyik leggyakoribb okának.2 Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a HIV-fertőzés és -átvitel kockázata 2–4-szer nagyobb a Chlamydiával fertőzött nőknél, mint az egészséges népességben (2. ábra).2 A fertőzött nő partnerét is kedvezőtlenül érintheti az infekció: a Chlamydia-fertőzés férfiakban epididymitist és nemzőképtelenséget okozhat. Az Egyesült Államokban évente 1,7 milliárd dollárt tesznek ki a női Chlamydia-fertőzések és szövődményeik közvetlen és közvetett költségei, melyek korai felismeréssel és kezeléssel visszaszoríthatók lennének.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Cathleen M. Walsh, DrPH, MSPH és Kathleen L. Irwin, MD, MPH
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.