hirdetés

Harmadik generációs béta-blokkolók hatása dohányzó és nem dohányzó hypertoniás betegek endothel-funkciójára

  A hypertoniával rendszerint endothelialis diszfunkció jár együtt, és az endothelnek aktív szerepe van a protrombin–fibrinogén egyensúly fenntartásában. Az 1-es típusú plazminogén aktivátor inhibitor, a fibrinogén és a homocisztin szérumszintjének alakulásából következtetni lehet az endothel funkciójára.
  Az ismertetett párhuzamos kontrollcsoportos, véletlen besorolásos, nyílt vizsgálatban egyrészt azt tanulmányozták, hogyan hatnak különböző harmadik generációs béta-adrenerg-blokkoló készítmények (celiprolol, carvedilol, nebivolol) az endothelialis diszfunkciót jelző paraméterekre, másrészt azt, hogy a dohányzás milyen mértékben befolyásolja ezt a hatást. A vérnyomást a három vizsgált gyógyszer egyaránt szignifikáns mértékben csökkentette, de a nebivolol a másik két gyógyszernél kedvezőbb hatást gyakorolt az endothelfunkcióra, különösen a dohányosok esetében. Az eredmények amellett szólnak, hogy az antihipertenzív terápia indikálásakor a gyógyszer megválasztásában figyelembe kell venni, hogy a beteg dohányzik-e.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Vadász Imre
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.