hirdetés

Herpes zoster ritka szövődménnyel

A szegmentális zoster paresis a herpes zoster fertőzés egy ritka komplikációja, nagyon jó prognózissal.

hirdetés

A herpes zostert (HZ, övsömör) a Varicella Zoster Vírus (VZV) reaktivációja okozza, és általában az idősebbek körében jelentkezik, az esetek közel 50%-a az 50 évesek és annál idősebbekben,  leggyakrabban a 70 éves kort követően bukkan fel. Általában a dermatomáknak megfelelően, hólyagos bőrelváltozások formájában jelentkezik, esetenként idegfájdalom kíséri. Ismert, hogy korábbi varicella fertőzés esetén a vírus szunnyad a hátsó gyöki ganglionokban, és reaktiváláskor általában szenzoros tünetként hiperesztéziát vagy paresztéziát okoz az érintett bőrszelvényben.  Ugyanakkor a szegmentális zoster paresisként ismert aszimmetrikus, a motoros idegeket érintő fokális bénulás ritka komplikációnak számít, patogenezise kevéssé ismert. A herpes zoster mind a közösségben mind pedig a sürgősségi osztályon átlagos jelenség, mindazonáltal a szegmentális zoster paresis egy ritka komplikáció, mely téves diagnózishoz vezethet.

Teo és mtsai a Case Reports in Medicine-ben megjelent közleményükben egy 74 éves indiai úriember esetét mutatják be, akinek kórelőzményéből jól kontrollált diabetes mellitus, magas vérnyomás, és ischaemiás szívbetegség emelhető ki. A páciens váratlan jobb alsó végtag gyengeséggel jelentkezett. Ezt egy öt napon át tartó paresztézia előzte meg, mely a jobb lábfejben kezdődött, majd kiterjedt az egész jobb alsó végtagra. A vizsgálat során jellegzetes hólyagos kiütéseket találtak az L2 / 3 régióban. A gerinc MRI nem mutatott gerincbetegségre utaló jeleket. Az i.v. alkalmazott Aciklovir hatására az alsó végtag gyengesége javult, ahogy a hólyagok visszahúzódtak. Az eset érdekessége abban rejlik, hogy a zoster egyik ritka megjelenési formáját mutatja be.

Az elmúlt években több publikáció is rámutatott, hogy a diabetes mellitusos betegekben fokozottabb a HZ kialakulás kockázata. Az Osaka Kitano Hospital-ban a diabeteszesek körében 1,8-8,4-szeres kockázatnövekedést tapasztaltak a herpes zoster kialakulásában, továbbá egy nagy spanyol tanulmányban 3,7-es relatív kockázatot mértek a 30-44 év közötti csoportban. Továbbra is vitatott, hogy mi húzódik a jelenség hátterében, egyesek szerint a diabeteses betegek immunrendszerében bekövetkező változásokkal állhat összefüggésben. 

 

Forrás: Case Reports in Medicine

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.