hirdetés

Hólyagos bőrelváltozás vesetranszplantáció után

Egy 51 éves férfi beteg törzsének bőrén eritémás alapon elhelyezkedő szerózus hólyagok jelentek meg 3 hónappal a vesetranszplantáció után. A bőrelváltozásokat (1. és 2. ábra) hőemelkedés is kísérte. A következő 10 napban hasonló léziók jelentkeztek a nyakon, a felkaron, hátul deréktájon és a comb belső felszínén. A veseátültetésre végstádiumú vesebetegségbe torkolló intersticiális nefritisz miatt került sor. A donor a beteg édesapja volt; a műtét után immunszuppresszív terápiát indítottak.
A fizikális vizsgálat során egyéb eltérésre nem derült fény, másodlagos infekció jelei nem mutatkoztak. A teljes vérkép, a májenzimszintek és a szérum kreatininszintje normálisak voltak. A hólyagcsákból vett minta Tzanck-vizsgálata óriássejtek és akantolitikus sejtek jelenlétét igazolta.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Aleksandar Jankovic, MD, PhD
a szerző cikkei

Ivana Binic, PhD
a szerző cikkei

Snežana Jancic, PhD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.