hirdetés

MD, PhD Aleksandar Jankovic cikkei

  #1
2013-02-15 11:47:00

Egy 51 éves férfi beteg törzsének bőrén eritémás alapon elhelyezkedő szerózus hólyagok jelentek meg 3 hónappal a vesetranszplantáció után. A bőrelváltozásokat (1. és 2. ábra) hőemelkedés is kísérte. A következő 10 napban hasonló léziók jelentkeztek a nyakon, a felkaron, hátul deréktájon és a comb belső felszínén. A veseátültetésre végstádiumú vesebetegségbe torkolló intersticiális nefritisz miatt került sor. A donor a beteg édesapja volt; a műtét után immunszuppresszív terápiát indítottak.
A fizikális vizsgálat során egyéb eltérésre nem derült fény, másodlagos infekció jelei nem mutatkoztak. A teljes vérkép, a májenzimszintek és a szérum kreatininszintje normálisak voltak. A hólyagcsákból vett minta Tzanck-vizsgálata óriássejtek és akantolitikus sejtek jelenlétét igazolta.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.