hirdetés

Ígéretesnek tűnik a teleretinális szűrés

Egy nagy validációs vizsgálat szerint egy automatizált teleretinális szűrési programmal szinte minden diabéteszes retinopátiás beteg azonosítható.

hirdetés

Az Intelligens Retina Képalkotó Rendszerrel (IRIS, Intelligent Retinal Imaging System) a hamis negatív eredmények aránya csupán 2% volt – mutatták ki dr. Christina Y. Weng (Baylor College of Medicine, Houston, USA) és munkatársai. „Nagyon ritkán nem ismerte fel a betegeket” – mondta dr. Weng. „Ez nagyon, nagyon fontos egy szűrési eljárásnál.”

A diabétesz diagnózisát követő 20 év alatt a 2-es típusú diabéteszesek több mint 60%-ában és az 1-es típusú diabéteszesek szinte mindegyikében diabéteszes retinopátia alakul ki – számolt be róla dr. Weng és munkacsoportja a JAMA Ophthalmology december 17-i online számában. Bár az Amerikai Szemészeti Akadémia azt javasolja, hogy minden diabéteszest évente szűrjenek diabéteszes retinopátiára, hozzáteszik, hogy ez csak a betegek 50–65%-ában valósul meg.

A mostani vizsgálatban a texasi Harris megye betegei vettek részt. Kiválasztották azokat a diabéteszeseket, akikben az elmúlt évben nem végeztek retinaszűrést. Amikor e páciensek háziorvosuknál jelentkeztek, a háziorvos az IRIS rendszerrel megvizsgálta retinájukat, tehát nem volt szükség arra, hogy szűrésre szemészetre menjenek.

2013 júniusa és 2014 áprilisa között összesen 15 015 páciensről készítettek midriázis nélküli fundus fényképet az IRIS rendszerrel. A betegek egy részénél megfigyelést javasoltak, másik részüket szemészhez utalták be. A fényképet egy optometrikus vagy szemész is megnézte, és az Early Treatment Diabetic Retinopathy Study osztályozási rendszere alapján meghatározta a retinopátia súlyosságát. Eszerint a szűrt személyek 15,8%-ának a látást veszélyeztető diabéteszes szembetegsége (STDED, sight-threatening diabetic eye disease) volt.

Bár az IRIS vizsgálatot 18 025 betegen végezték el, ezeknek csak 83,3%-ában volt a kép alkalmas az elemzésre. A manuális szűréshez képest az IRIS 66,4%-os szenzitivitással mutatta ki az STDED-et, és a hamis negatív arány 2%-os volt. A specificitás 72,8% volt. A pozitív prediktív érték 10,8%, és a negatív prediktív érték 97,8% volt.

Ezidáig majdnem 50 000 betegen végezték el a szűrővizsgálatot. Az előzetes elemzés szerint ez azt jelenti, hogy mintegy 2500 pácienst mentettek meg a vakságtól. A program javította a betegek diabéteszes retinopátiás szűrésben való részvételét, amely az első évben 62%-ról 80%-ra nőtt. A szűrésre való várakozás ideje szintén csökkent: 3 és fél hónap helyett 1 hónap lett..

A közleményhez kapcsolódó szerkesztőségi véleményben (dr. Jennifer Sun és munkatársai, Harvard Egyetem és a bostoni Joslin Diabetes Center) felhívják a figyelmet arra, hogy az IRIS-szel végzett mérések nem érték el a British Diabetic Retinopathy Working Group küszöbértékeit a diabéteszes retinopátia kimutatására, azaz a 80%-os szenzitivitást és a 95%-os specificitást.

Hozzátették azt is, hogy „a nem elemezhető képek nagy száma miatt csökkent az eredmények általánosíthatósága, mivel az értékelhetetlen képek oka valamilyen intraokuláris elváltozás lehet, és épp ezeket az eseteket kellene alaposan kivizsgálni”.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.