hirdetés

Intesztinális fertőzés és irritábilis bél szindróma

Epidemiológiai tanulmányokból származó megfigyelés szerint az irritábilis bél szindróma (IBS) tünetei néha akut gastroenteritist követően jelentkeznek. Retrospektív és prospektív vizsgálatok szerint egyaránt 4–26%-ra tehető azon betegek aránya, akiknél az IBS első alkalommal akut gastroenteritist követően mutatkozik. A posztinfekciós IBS általában a kórelőzmény alapján diagnosztizálható, de mint az IBS más eseteiben is, kizárandók a bélműködés tartós zavarával járó egyéb kórképek. Csak gyenge bizonyítékok támasztják alá azt a széles körben elterjedt hiedelmet, hogy a fertőzések után fellépő IBS kórjóslata kedvezőbb, mint az IBS-é általában. A posztinfekciós forma kezelése során az egyébként is elfogadott elveket tartjuk szem előtt. A fertőzéseket követő IBS abban különbözhet az irritábilis bél szindróma egyéb formáitól, hogy előbbiben enyhe bélgyulladás figyelhető meg. Állatkísérletek, biopsziával kimutatható enyhe gyulladásos jelenségek és az azt jelző markerek (pl. széklet-calprotectin) valószínűvé teszik, hogy a posztinfekciós IBS patogenezisében az akut fertőzést követően fennmaradó gyulladás játszik lényeges szerepet.

A posztinfekciós irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma (IBS) tünetei az esetek nagy részében fokozatosan alakulnak ki. Ismert ugyanakkor egy addig normális bélműködésű betegcsoport is, melyben az elhúzódó tünetek hirtelen (a következő négy tünet: láz, hányás, hasmenés és pozitív széklettenyésztési eredmény közül legalább kettővel jellemzett), akut gastroenteritist követően kezdődnek. Egyéb bélműködési zavarok és alarm-tünetek hiányában hasmenés, gyakori székürítés, laza széklet vagy hasi fájdalom esetén ilyenkor posztinfekciós IBS véleményezhető.

A posztinfekciós IBS incidenciája

Több mint 40 évvel ezelőtt figyelték meg először, hogy akut gastroenteritises epizódokat „irritábilis colon” kialakulása követheti, és azóta több tanulmány számolt be enterális infekciók után megfigyelt IBS-ről. A posztinfekciós IBS elméletét alátámasztó első megfigyelés 38, Salmonella-fertőzés miatt kórházban ápolt beteg (13 férfi, 25 nő) 1994- ből származó adatain alapszik. Ebben az eredeti tanulmányban egy évvel a fertőzés után 12 betegnél (31%) volt megfigyelhető tartós hasmenés és gyakori székürítés. A szerzők megállapítása szerint posztinfekciós IBS kialakulásához hozzájáruló tényező a női nem és a fertőzés súlyosabb volta.

 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Sall Parry és Ian Forgacs
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.