hirdetés

Laktózintolerancia

Laktózintoleranciáról akkor beszélünk, ha a szervezet nem képes meg­emészteni a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféleséget, a tejcukrot, más néven laktózt. Az állapot a tejcukor kerülésével teljesen tünetmentessé tehető.

hirdetés

A laktóz felszívódásához az szükséges, hogy egyszerűbb cukrokká – glükóz­zá és galaktózzá – alakuljon a vékonybél­ben a laktáz enzim segítségével. A laktázt a vékonybél kezdeti szakaszán a bélfalat bélelő sejtek termelik. Amennyiben a ter­melődése elégtelen, a laktóz nem bomlik le egyszerűbb cukrokra, ezért nem is szívódik fel, és előáll a laktózintolerancia.

Gyakori probléma ez, a nyugat-európai országokban 100 lakosra számítva 4 és 17 közé teszik az előfordulását, ám vannak populációk, melyekben ennél is sokkal gyakoribb; pl. egyes ázsiai vagy afrikai népcsoportokban 80−90% is lehet az elő­fordulási arány.

Már az elején fontos tisztázni, hogy a laktózintolerancia nem azonos a tehéntej-allergiával. Utóbbi allergiás megbetegedés, melynek lényege, hogy az immunrendszer kóros reakcióval válaszol a tehéntejben lévő fehérjére. A laktózintolerancia viszont nem allergiás betegség, tüneteit a bélrendszer­ben maradó emésztetlen laktóz okozza.

A laktóz emésztése a szervezetben

Laktózt tartalmazó étel vagy ital elfogyasztá­sa után az emésztés a gyomorban kezdődik meg, ahonnan a félig emésztett táplálék a vé­konybélbe jut. A vékonybélsejtek által termelt laktáz enzim a laktózt glükózra és galaktózra (két egyszerű cukorra) bontja, melyek felszí­vódva a véráramba kerülnek. Amennyiben nem termelődik elegendő laktáz, a fel nem szívódott laktóz a vékonybélen keresztül a vastagbélbe jut, amelynek baktériumai zsírsavakká és gázokká (pl. szén-dioxiddá, hidrogénné és metánná) fermentálják. A vas­tagbélben nagy mennyiségben termelődő savak és gázok idézik elő a laktózintolerancia tüneteinek jelentős részét.

A laktózintolerancia oka

A laktózintoleranciának alapvetően két formáját különböztetjük meg: az örökle­tes és a szerzett intoleranciát. Az örökle­tes formák családon belül adódnak át, míg a szerzettek akkor alakulnak ki, ha a vé­konybél felső szakaszán valamilyen okból sérülnek a laktázt termelő sejtek. Gyakori ok lehet pl. vírus vagy baktérium okozta gyulladás, hurut a gyomorban, illetve a vé­konybélben (gasztroenteritisz). Ritkábban a laktózintolerancia más bélbetegség vagy kemoterápia következményeként jöhet lét­re, ilyenkor átmeneti is lehet, a sejtek rege­nerálódásával javulhat. További lehetséges okok a gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás) és a hosszan tartó antibiotikumkezelés.

A laktózintolerancia tünetei

Rendszerint a laktózt tartalmazó élelmiszer elfogyasztását követő néhány órán belül jelentkeznek a tünetek, leggyakrabban a következők:
a belek gázossága (flatulencia),
hasmenés,
haspuffadás,
gyomortáji görcsök és fájdalom,
általános rossz közérzet.

A tünetek súlyossága függ az elfo­gyasztott laktóz mennyiségétől, de e téren jelentősek az egyéni különbségek. Egyes betegeknek kis mennyiségű laktóz nem okoz gondot, és azt is megfigyelték, hogy a laktózintolerancia örökletes formái álta­lában enyhébb tünetekkel járnak, mint pl. a gyomor-és bélhurut vagy kemoterápia okozta kórformák. Csecsemő- és gyermekkorban a laktózintolerancia gyakran csak táplálási zavar, és nem megfelelő ütemű fejlődésben mutat­kozhat meg.

A laktózintolerancia tünettana sok más kórkép tüneteire hasonlíthat, pl. az ún. irritábilis bél szindróma vagy a tehéntej-in­tolerancia tüneteire. Éppen ezért a tünetek észlelésekor fontos felkeresni a háziorvost, aki tisztázza a diagnózist, mielőtt sor ke­rülne a laktózmentes étrend bevezetésére.

Vizsgálatok a laktózintolerancia kórismézésére

Az orvos felkeresése előtt célszerű étkezési naplót vezetni, melyben pontosan felje­gyezzük a fogyasztott ételeket és italokat és azok mennyiségét – és ezzel párhuza­mosan a tünetek előfordulását, idejét, idő­tartamát, súlyosságát. A napló adatainak elemzésével többnyire már valószínűsíthe­tő a laktóz szerepe a tünetek létrejöttében.

Ilyen esetekben a laktózt tartalmazó élelmiszereket ajánlatos kiiktatni az étrend­ből. Ha ez a tünetek megszűnését ered­ményezi, az újabb megerősítéssel szolgál a laktózintolerancia diagnózisa mellett.

Egyéb vizsgálatokra általában nincs szükség, de az orvos esetenként további vizsgálatokat kér a diagnózis igazolásá­ra, illetve annak meghatározására, hogy a szervezet mennyi laktázt termel. Ennek keretében többféle vizsgálatra kerülhet sor.

Hidrogénkilégzési teszt. Laktóz fo­gyasztása előtt és után mérik a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát. Amennyiben laktózoldat fogyasztását követően a hidro­géntartalom jelentősen megemelkedik, az valószínűsíti a laktózintoleranciát. Ez azzal magyarázható, hogy laktózintoleranciában a vastagbélben élő baktériumok a laktóz fermentálása során az átlagosnál nagyobb mennyiségű hidrogént termelnek.

Laktóztolerancia teszt. Laktózoldat el­fogyasztása után vért vesznek a vércukor­szint meghatározására. Laktózintolerancia eseteiben a vércukorszint csak lassú ütem­ben, vagy egyáltalán nem emelkedik, mert laktáz hiányában a szervezet nem képes a laktózt glükózzá alakítani.

Tejtolerancia teszt. A vizsgálathoz kb. fél liter tejet fogyaszt el a beteg, majd mérik a vércukorszinteket. Amennyiben a vércu­korszint nem mutat emelkedést a tej meg­ivása után, ez felveti a laktózintolerancia lehetőségét.

Vékonybél-biopszia. Laktózintolerancia gyanújakor csak ritkán válik szükséges­sé, hogy mintát vegyenek a vékonybélből szövettani vizsgálathoz. Akkor kerülhet rá sor, ha pl. nem dönthető el egyértelműen, hogy a panaszokat laktózintolerancia vagy lisztérzékenység okozza-e. Az így nyert mintából meghatározható a sejtek laktáztartalma; amennyiben ez a normálisnál kisebb, a lelet laktózintoleranciát valószí­nűsít. A vizsgálat előnye, hogy a mintából egyéb tesztek is elvégezhetők egyéb kórké­pek megerősítésére vagy kizárására.

A laktózintolerancia kezelése

Ez az állapot nem gyógyítható, azaz nem áll rendelkezésünkre olyan módszer, mellyel egyszer s mindenkorra megszüntethető len­ne, de lehetőség van a tünetek enyhítésére, akár teljes tünetmentesség elérésére is.

A terápia alapját az ún. eliminációs diéta képezi, azaz minden olyan alkotóelem kiiktatása az étrendből, mely tejcukrot tartalmaz. Az étrend beállítása során jó szolgálatot tehetnek az étkezési napló adatai. Egyes esetekben az orvos laktáz enzimet tartalmazó tabletta szedését ja­vasolja, mellyel pótolható a szervezet saját laktáztermelése.

Milyen élelmiszerekben van laktóz?

A laktóz forrásai a tej és a tejtermékek. Ren­geteg olyan élelmiszerben is van tej vagy tejtermék, és így laktóz is, amiről ezt nem is gondolnánk, ezért nagyon fontos az összete­vőket feltüntető címkék alapos tanulmányo­zása vásárlás előtt. A teljesség igénye nélkül néhány élelmiszer, melyekben előfordulhat tejcukor: kekszek, salátaöntetek, majonéz, csokoládé, egyes kenyérféleségek és pék­sütemények, gabonapelyhek, levesporok, margarinok, rágcsálnivalók, egyes húské­szítmények (pl. csomagolt sonka).

A tejcukor kerülésének következményei

A súlyos laktózintoleranciában szenvedő betegek szigorúan tej- és tejtermékmentes étrendje egészségnyereséggel és egészsé­gi kockázatokkal is járhat. Egészségnyere­séggel azért, mert a hosszú távú, minden­napos tej- és tejtermékfogyasztás súlyos betegségek kialakulásához járulhat hozzá, pl. érelmeszesedés és talán prosztatarák kialakulásához is. Egészségi kockázatokkal pedig azért, mert ha a tej tápanyagaihoz (pl. fehérje, kalcium és sokféle vitamin, köztük A-, D-és szinte az összes B-vitamin) a szervezet más forrásból nem jut hozzá, akkor hiányállapotok léphetnek fel.

Elegendő fehérje hiányában alultáp­láltsággal, izomvesztéssel, gyermekeknél növekedési elmaradással kell számolni. A kalciumban szegény étrend csontsűrű­ség-csökkenéshez, majd csontritkuláshoz vezet. Egyéb táplálkozási hiányállapotokban pl. elhúzódhat a sebgyógyulás, fáradtságér­zés, depresszió, érzészavar, vérszegénység jelentkezhet.

A fehérjehiány kellően változatos (nö­vényi vagy vegyes) táplálkozás mellett nem valós veszély. A kalcium és a tej egyéb ás­ványi anyagai, vitaminjai szintén könnyen pótolhatók sokféle természetes forrásból, de étrend-kiegészítők is széles választékban állnak rendelkezésre erre a célra. Tejmentes étrendre való áttéréskor ajánlatos orvossal vagy dietetikussal megbeszélni a tápanyag­pótlás elveit és gyakorlati megvalósítását.

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[230827] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.