hirdetés

Mammográfia a koszorúér-szűkület szűrővizsgálatára?

Világszerte az egyik legjobban szervezett szűrővizsgálat az emlőrák-prevenció. Most kiderült, hogy a mammográfiás képen megjelenő kalcium a koszorúerek elmeszesedését is valószínűbbé teszi.

hirdetés

A rosszindulatú daganatok megelőzése és korai felismerése világszerte a medicina legfontosabb céljai közé tartozik és a legjobban szervezett közegészségügyi tevékenységek egyike. A korosodó nők az emlőrák mielőbbi diagnózisa végett általában kétévenként kapnak értesítést ilyen irányú szakvizsgálatra.

A jól szervezett egészségügyű országokban százezrével történik évente mammográfia, és az emlőrák okozta halálozás ennek megfelelően csökken. Az American College of Cardiology idei, 65. tudományos ülésén a legnagyobb figyelmet az a referátum keltette, mely szerint az emlőrákszűrés rendkívüli lehetőséget teremt a koszorúér-betegség korai fölismerése és kezelése terén is.

A digitális mammográfia során az emlő artériáiban megjelenő kalcium jól látható, és arra is fölfigyeltek, hogy ebből a koszorúerekben előforduló kalciumlerakódásra is lehet következtetni. A koszorúerek CT-vel felismerhető kalcifikációja – Coronary Arterial Calcification, röviden CAC – a szakorvosok szerint a coronaria-elmeszesedés korai formája, és határozottabb kockázati tényező, mint a magas szérumkoleszterin, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

„Sok nő, kiváltképp fiatal nő, nem ismeri koszorúereinek állapotát. Eredményeink alapján, ha a mammogram az emlőerekben kalcifikációt mutat, azt vörös zászlóként kell értékelni, mert a páciensnek nagy esélye van a koszorúereiben is hasonló plakkra” – mondotta Harvey Hecht, a vizsgálat vezetője.

Az adatok szerint azoknak, akiknek a mammogramja artériás kalcifikációt mutat, 70%-os valószínűséggel a koszorúereikben is lehetnek ilyen eltéréseik. A 60 évesnél fiatalabbak között CAC jelenlétében minden második esetben találtak emlőartéria-elváltozást. Csak igen ritkán kaptak hamis pozitív eredményt, és a fiatalabbak között az emlő artériáinak kalcifikációja esetén CAC 83%-ban fordult elő.

Az emlő ereinek meszesedése a kardiológiai kockázatnak olyan valószínűsítő faktora, mint a Framingham kockázati pontszám, amellyel elég pontosan megjósolható az esetleges infarktus bekövetkezése, és nők esetében ennek valószínűségét kissé alábecsüli. Kiszámították egy másik ilyen képlet használhatóságát is, amely viszont túlbecsüli a kockázatot. Egyelőre szűrővizsgálatként 292 nő esetében történt digitális mammogáfia, majd CT 1 éven belül. A mamma erein 124 esetben (42,5%) találtak artériás kalcifikációt. Egyelőre szűrővizsgálatként a CAC értéke nem igazolódott, de az USA területén átlagosan 37 millió mammográfia történik évente, és jelenleg 39 000 vizsgálati alannyal folyik megfigyelés Hollandiában.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.