hirdetés

Aki látja saját meszesedő koszorúereit, változtat az életmódján

Dán kutatók vizsgálata azt igazolta, hogy a komputeres tomográfia útján láthatóvá tett koszorúér-szűkület hatására sokkal több koszorúér-beteg hajlandó életvitelét megváltoztatni, mint pusztán az orvosi érvelés eredményeként.

hirdetés

A szívbetegekkel foglalkozó szakorvosok mindennapi tapasztalata, hogy EKG és egyéb diagnosztikus eljárások útján, orvosilag igazolt koszorúér-betegség ellenére is sok beteget nagyon nehéz meggyőzni a coronaria-szűkület kockázatának csökkentéséhez szükséges életmód-változtatásról, annak halaszthatatlanságáról. A dohányzás abbahagyása, a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez szükséges sztatinkezelés megbízható folytatása, a rendszeres testmozgás bevezetése és a fogyókúra egyes elemeinek beépítése a beteg életvitelébe külön-külön is nehéz feladat, együtt még nehezebb.

A CT technikával végzett koronarográfia láthatóvá teszi a meszesedést a laikus szemlélő számára is. A koszorúereket több síkban ábrázoló technika egyik problémája a költségessége, de értéke miatt világszerte terjed. A szokásos technikával jelenleg egy mérés 200–300 dollárba kerül. Dániában az Aarhusi Egyetem kardiológiai tanszékén végezték azt a vizsgálatot, aminek eredményeit az EuroHeartCare idei kongresszusán, Dubrovnikban ismertették.

A tanulmányt Rikke Emose Mols adta elő. Ez a kongresszus nem a szakorvosok nemzetközi találkozója, hanem a betegek ápolásával, gondozásával foglalkozó szakembereké. Sok országban az orvosgárda idejét úgy is igyekeznek kímélni, hogy a betegek rendszeres ellenőrzését, a kezelés kontrollját speciálisan képzett nővérek vagy ápolók végzik, jórészt telefon útján, és akkor konzultálnak az orvossal, ha arra szükség van.

Ebben a randomizált, prospektív, kontrollcsoportos vizsgálatban 189 olyan beteg vett részt, akiket hiperkoleszterinémia miatt gyógyszeres kezelésbe vettek. Véletlen besorolással a teljes betegcsoportot kettéosztották. A kontrollcsoportban a kezelést a szokásos háziorvosi tanácsadás jelentette a koszorúér-betegség rizikófaktorainak (vérnyomás, vércukor, testsúly) megbeszélésével, ellenőrzésével. Állapotfelmérés a vizsgálat kezdetén és fél év múlva történt.

Valamennyi résztvevőnél elvégezték a CT-vizsgálatot a nonobstruktív coronaria-kalcifikáció igazolására, és csak a pozitív eseteket vonták be a tanulmányba. A vizsgálati csoportba randomizáltaknak megmutatták coronaria-betegségük képét, és a kontrollcsoportba tartozókhoz hasonlóan ismertették, milyen életviteli változtatásra van szükség. A saját koszorúér-szűkület bemutatásával motiválni kívánták a vizsgálati alanyokat az életmódváltás fontosságának elfogadására. Negyedóra jutott a kockázati tényezők áttekintésére és arra, hogy ha a kockázatot nem sikerül csökkenteni, milyen következményei lehetnek a koszorúérrohamnak. Ezt követően 10 percet fordítottak a sztatin és az acetil-szalicilsav adásának, a vérnyomás és a kedvező diéta, a rendszeres mozgás, illetve a dohányzásmentesség fontosságának elfogadására.

A sztatinterápia mellékhatásai miatt a kontrollcsoportból 20 beteget, a vizsgálati csoportból 22 beteget kizártak. A vizsgálati csoport tagjainak koleszterincsökkenése szignifikánsan nagyobb mértékű volt, mint a kontrollcsoport tagjaié (1,71 vs. 1,44 mmol/l, p=0,027). A dohányzást is többen hagyták abba (22% vs. 9%, p=0,014) a vizsgálati betegek közül. Az intervenciós csoport tagjainak átlagos súlycsökkenése 1,5 kg volt, míg a kontrollbetegek fél kilót híztak (p=0,001). A terápiahűség a sztatinhoz jobb volt a vizsgálati csoportban (p=0,050).

Az előadó szerint a koszorúér-szűkület megmutatása sokak szemét felnyitotta. „Ez az én koszorúerem, és annak a szűkülete – én vagyok valódi veszélyben, és nekem kell lépnem” – idézte az egyik beteget.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.