hirdetés

Mélyagyi stimuláció krónikus derékfájdalomra

Az első, krónikus derékfájdalom miatt mélyagyi stimulációval kezelt vizsgálatának előzetes 6 hónapos eredményei szerint az eljárás csökkenti a fájdalmat, az opioidhasználatot és a fogyatékosságot. 

hirdetés

Az American Association of Neurological Surgeons (AANS) 2024-es éves találkozóján bemutatták az első olyan beteg eredményeit, akit krónikus derékfájdalom miatt mély agyi stimulációval (DBS, deep brain stimulation) kezeltek. A subgenualis singuláris kéreg (SCC) mély agyi stimulációjának előzetes 6 hónapos eredményei azt sugallták, hogy az eljárás csökkenti a fájdalmat, az opioidhasználatot és a fogyatékosságot. Ezenkívül az eljárás jól tolerálható volt, és nem voltak súlyos mellékhatások vagy szövődmények. A vizsgálók úgy vélik, hogy a DBS egy lehetőség azoknak a súlyos derékfájós betegeknek, akik már kipróbálták és kimerítették a gyógyszereket, a fizikoterápiát és a gerincvelő-stimulációt.

Új kezelési célpont?

„Egyre több tudományos bizonyíték van arra – ezek közé tartoznak a neurológiai képalkotó vizsgálatok eredményei is-, hogy a fájdalom általában, és ezen belül is a krónikus derékfájás befolyásolja az agyi áramköröket” – mondta el Dr. Ausaf A. Bari (University of California, Los Angeles) a konferencián, hozzátéve, hogy az olyan terápiák, mint a gerincvelő-stimuláció (SCS, spinal cord stimulation), nem befolyásolják ezeket az agyi változásokat, és ez magyarázhatja, hogy az SCS miért tűnik hatástalannak derékfájdalom esetében. Hipotézisük szerint a DBS azáltal fog segíteni ezeknek a betegeknek, hogy modulálja a krónikus fájdalmat közvetítő agyi áramköröket. Ezek az agyi áramkörök kapcsolatban vannak az SCC-vel, a kutatók szerint ily módon a mély agyi stimuláció alkalmas lehet a krónikus derékfájdalom szabályozására.

A páciens egy 50 éves férfi volt, akinek kórtörténetében több, mint 20 éve tartó refrakter krónikus derékfájás és sikertelen hátműtét szindróma szerepelt, a kísérleti gerincvelő-stimuláció nem járt sikerrel, és naponta háromszor 10 mg oxikodont szedett.

Kétoldali SCC DBS-elektródák sztereotaxiás beültetése és egy beültethető impulzusgenerátor elhelyezése történt a betegben. Valószínűségi traktográfiát alkalmaztak az SCC régió megcélzására, amely kapcsolatban áll az affektív neurális hálózatokhoz kapcsolódó, a folyamatban részvevő fehérállományi rostok kombinációjával. Az ingerléssel kapcsolatos mellékhatásokat éber intraoperatív teszteléssel zárták ki.

A 6 hónapos utánkövetés során a beteg fájdalomszintje jelentősen csökkent a kiindulási értékhez képest, beleértve a vizuális analóg skála 75%-os csökkenését és a fájdalom-szorongásos tüneti skála 86%-os csökkenését. Ezeken kívül az Oswestry-féle rokkantsági index pontszáma is 90%-kal csökkent. A heti opioidadagok és az orális morfium-egyenértékek szintén 95%-kal voltak csökkenthetők.

A vizsgálatban a nem műtéti fájdalmat olyan derékfájdalomként definiálták, amelynek nincs műtétileg kezelhető oka, és amely fájdalmat két sebész egymástól függetlenül műtéttel nem megoldhatónak ítélt. A kutatók az 1. fázisú vizsgálatba összesen 15 beteg bevonását tervezik.

Az általánosíthatóság problémája

Dr. Michael Staudt (University Hospitals Cleveland Medical Center, Ohio) kommentárjában megjegyezte, az egyik kihívás az, hogy a nem műthető derékfájás definíciója nagymértékben eltérhet a sebészek, a finanszírozók és a kezelőorvosok között, tehát, amikor azt mondjuk, hogy a betegnek nem műtéti úton kezelhető derékfájása van, máris egy olyan kategóriába soroljuk, amely egy kicsit zavaros.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) által nemrégiben engedélyezett nagy vizsgálatokban a gerincvelő-stimulációt használják a sebészeti úton nem megoldható derékfájdalom kezelésére. A gerincvelő-stimuláció és a mélyagyi stimuláció közötti lépést meglehetősen nagynak tartja, hisz kevés orvos van, aki mélyagyi stimulátorokat helyez be, és még kevesebb beteg, aki ezt a beavatkozást vállalja.

A tanulmányt a National Institutes of Health finanszírozta.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.