hirdetés

Mi a helyes ocrelizumab és rituximab adagolás SM-ben?

Egy új retrospektív analízis azt állítja, hogy a hosszabb ideig fennmaradó B-sejt depléció miatt elegendő a félévenkéntinél ritkább infúzió.

hirdetés

A sclerosis multiplexben (SM), illetve a neuromyelitis optica spektrum betegségben (NMOSD) szenvedő betegek kezelésére a B-sejt depléciót eredményező ocrelizumabot és rituximabot rendszerint 6 hónapos időközönként adagolják. Egy új retrospektív analízis azt a véleményt látszik igazolni, hogy a klinikai vizsgálatok szerint hosszabb időközöket kell hagyni az infúziók között.

Az eredményeket Dr. Mahmoud Abdel Razek adta elő az Americas Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ACTRIMS) évenkénti kongresszusán és a Multiple Scerosis and Related Disorders c. lapban jelentek meg online 2022. január 21-én.

Mind az ocrelizumabot, mind a rituximabot két gyógyszert olyan klinikai vizsgálatok eredményei alapján törzskönyvezték, melyekben 6 havonként adták a gyógyszereket, de a legújabb vizsgálatok szerint a depléció tovább tarthat, rituximab használata esetén elérheti a 9-26 hónapot is. A B-sejt depléció monitorozása azon a meggondoláson alapult, hogy a B-sejtek számának emelkedése esetén a relapszus megelőzésére ismét infundálni kell a gyógyszert, de a kutatók folyamatosan fennálló depléciót is megfigyeltek – erre leginkább azoknál a betegeknél került sor, akiknél valamilyen okból elhalasztódott az infúzió beadása, de a B-sejtek száma alacsony maradt a következő infúzióig, amit szokatlannak találtak a vizsgálatot végzők.

A betegek örülnek a kezelés halasztásának, részben azért, mert gyakran rosszul érzik magukat az infúzió után, részben azért, mert a halasztás miatt természetesen kevesebb a mellékhatás, és kevesebb a fertőzés.

A kutatók 178 SM-ben és 10, NMOSD-ben szenvedő beteg adatait elemezték retrospektíve. A megfigyelt betegek közül 111-en ocrelizumab, 53-an rituximab kezelést kaptak, 24 betegnél mindkét gyógyszert adagolták a Harvard Medical School oktató kórházaiban 2010 és 2020 között. Összesen 800 infúzió és 1054 CD19-mérés történt. B-sejt depléciónak azt tekintették, ha a az abszolút szám 20 sejt/ml, vagy kevesebb volt a B sejtek aránya 2%-nál, vagy az összes lymphocytaszám 5%-nál. A B-sejtes deplécó mindhárom kritériuma az első ocrelizumab infúziós ciklus után 13,8 hónapig, a második, vagy további ocrelizumab ciklusok után 22,8 hónapig állt fenn. A rituximab utáni B-sejtes depléció a következőképpen alakult: 500 mg rituximab után a B-sejt depléció első kritériuma 22,3 hónapig, második kritériuma 26,2 hónapig, harmadik kritériuma 28,5 hónapig volt kimutatható. 1000 mg rituximab adag után 18,3, 18,3 és 29,1 hónapig álltak fenn a kritériumok az előző sorrendben.

90 B-sejt mérést végeztek legalább 8 hónappal az ocrelizumab infúzió után: az első kritériumnak 50%, a második kritériumnak 54% felelt meg. 13 hónap múlva 26 B-sejtes mérés történt: 58% és 62% voltak az arányok. Rituximab után 8, vagy még több hónappal 113 B-sejt mérést végeztek: 43%-ban, illetve 52%-ban feleltek meg az adatok a B-sejt depléció első és második kritériumának

A tanulmány kommentálására felkért dr. Mark Gutesblatt (South Shore Neurologic Associates, Patchogue, New York) szerint a vizsgálat legfőbb gyengéje annak retrospektív jellege. Alapvető kérdés, hogy a B-sejt depléció meghosszabbodása valóban a gyógyszerhatás következménye-e. Ha igen, akkor lehetnek olyan betegek, akiknél a B-sejtek ismételt felszaporodása a többinél lassabban történik, így ehhez kell a kezelések ciklusait igazítani, de ezt egyénenként kell monitorozni és az adagolást ehhez igazítani. Azonban a B-sejt depléció nem a relepszus egyetlen markere, így más jellemzőket is vizsgálni kell.

Forrás:

King J. Does MS drug dosing regimen need revising? Medscape Medical News > Conference News > ACTRIMS 2022. March 15, 2022.

AbdelRazek MA, Casasola M, Mollashari R, et al. Extended B-cell depletion beyond 6-months in patients receiving ocrelizumab or rituximab for CNS demyelinating disease Mult Scler Relat Disord 2022 Jan;59:103505. Doi: 10.1016/j.msard.2022.103505.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.