hirdetés

Nem baj, ha egy gyereknek három szülője van

A brit hivatalos szervek tájékoztatása szerint a közvélemény nagy része támogatja azokat az in vitro megtermékenyítő módszereket, amelyek lehetővé teszik, hogy a magzat három személy DNS-ét tartalmazza azért, hogy ne örököljön potenciálisan halálos betegségeket.

hirdetés

Elmondták azt is, hogy semmilyen bizonyíték nincs arra nézve, hogy ezek a technikák ne lennének biztonságosak, bár még szükség van további kutatásokra.

A módszer kritikusai azonban az erkölcs meggyalázásának tekintik e módszereket, s azt mondják, hogy vannak más biztonságos módszerek is annak elkerülésére, hogy a gyerekek mitokondriális defektussal szülessenek; ilyen például a petesejt adományozás.

A megtermékenyítési ügyekkel foglalkozó brit hatóság múlt évben a kormány felkérésére nyilvános vitát kezdeményezett a kérdésről. „Bár egyesek aggódnak az eljárások biztonságossága miatt, az derült ki, hogy megbíznak a tudományos szakértőkben és a hatóságban, bíznak abban, hogy ezek el tudják dönteni, hogy mikor tegyék hozzáférhetővé e módszereket a páciensek számára” – nyilatkozta Lisa Jardine, a kérdéssel foglalkozó csoport vezetője.

A brit törvények tiltják azt, hogy megváltoztassanak egy petesejtet vagy egy embriót, mielőtt beültetik egy nőbe, s ezért ezeket a módszereket jelenleg még csak kísérletekben lehet alkalmazni. A megtermékenyítési hatóság most eljuttatja a vita eredményeit a kormánynak, amelynek a parlament engedélyére lesz szüksége a törvény megváltoztatásához.

Hasonló kutatások folynak az Egyesült Államokban is, de az új módszerrel keletkezett embriókból ott sem lesznek gyermekek.

Nagy-Britanniában évente minden 200. gyermek mitokondriális rendellenességgel születik, amit az anyja petesejtjében levő mitokondriumok okoznak. A mitokondrium DNS-ének, genetikus kódjának zavara súlyos betegségeket okozhat, például izomdisztrófiát, epilepsziát, szív rendellenességeket és mentális retardációt.

Amikor 2008-ban először alkalmazták az első olyan módszert, amellyel e betegségek elkerülhetők, az újságok főcímeiben az volt olvasható, hogy a tudósok olyan gyermeket hoztak létre, akinek három szülője van, két biológiai anyja és egy apja. De a kutatók ezt pontatlan állításnak tartották, mivel az egyik nő genetikai anyagából csak igen kis mennyiséget tartalmaz a gyermek, teljes genetikai állományának csak mintegy 1 százalékát.

Kétféle eljárással lehet megelőzni azt, hogy a hibás mitokondriumok a gyermekbe jussanak. Mindkettőnek az az eredménye, hogy egy második, egészséges mitokondriumokkal rendelkező nő mitokondriumai jutnak az embrióba, nem pedig az anyjáéi.

A szakértők szerint évente valószínűleg csupán egy tucat nőnél fogják használni az Egyesült Királyságban az új eljárásokat.

David King, a Humán Genetikai Riadó igazgatója „az orvosi etika paródiájának” nevezte a megtermékenyítési hatóság támogató ajánlását. Csoportja egy világi szervezet, amely többféle genetikai és megtermékenyítési kísérletet ellenez.

Mások viszont jelentős haladásnak tekintik az új módszereket a mitokondriális betegségek terén. Marita Polschmidt, az Izomdisztrófia Kampány kutatási igazgatója szerint: „Ez a technika egy lépés egy új tudományos területen. De ez egy kiszámított, speciális lépés, amelynek kizárólagos célja az, hogy megakadályozza, hogy egy potenciálisan halálos betegséget átadjunk a következő generációnak.”

Forrás: IndyStar.com

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.