hirdetés

Nem szükségszerű 50 fölött inkontinenciával élni

Egy amerikai felmérés szerint az 50 éves nők majdnem fele küzd vizelettartási zavarokkal, de csak kis részük fordul orvoshoz emiatt, pedig a probléma kezelhető.

hirdetés

Az amerikai National Poll on Healthy Aging (NPHA) a GfK Custom Reasearch, LLC, University of Michigan’s Institute for Healthcare Policy and Innovation segítségével több mint ezer, 50-80 éves nőt kérdezett meg egy online felmérés keretében 2018 márciusában, és kiderült, hogy a nők csaknem fele szenved vizelettartási problémáktól.

A megkérdezett 1030 asszony közül az 50-64 év közötti korosztály 43%-a, a 65 év fölöttiek 51%-a számolt be arról, hogy vizelettartási problémái vannak, és ezt 41%-ban jelentős problémának írják le. A problémával küszködők mintegy harmada (31%) naponta észlel vizelet-elcsöpögést, leggyakrabban köhögéskor vagy tüsszentéskor (79%), a mellékhelyiség hosszas keresése során (64%), nevetés közben (49%) és sportolás alatt (37%). A vizelet-inkontinenciában szenvedők kb. fele (48%) tart tőle, hogy problémája az elkövetkező években rosszabbodni fog, 40%-ukat nagyon zavarja a dolog, az inkontinencia következtében fellépő vizeletszag pedig a nők 32%-ánál okoz szorongást.

Ugyanakkor az érintett nők kétharmada (66%) nem keresi fel ezzel a problémával orvosát, mivel úgy gondolja, hogy a vizelettartási zavar az idősödés természetes velejárója. A problémával küszködők 49%-a beszámol erről háziorvosának, 24%-uk megy el vele a nőgyógyászhoz és 22%-uk fordul urológushoz. A nők 15%-a úgy véli, hogy orvosa nem kérdezte meg őt arról, van-e vizeletürítési problémája, és ezért nem is beszél róla, 10% úgy gondolja, hogy kellemetlen lenne erről beszélgetnie orvosával, 4% azt gondolja, hogy az orvos úgysem tud segíteni. A nőbetegek kb. fele (53%-a) szívesebben beszél a problémáról egy orvosnővel, mint egy férfi orvossal.

A megkérdezett nőknek csak 38%-a végez Kegel-gyakorlatokat a medencefenék izomzatának megerősítésére. A legtöbb nő egyszerűen csak tudomásul veszi a problémát, intim betétet, esetleg pelenkát használ, illetve speciális fehérneműt vásárol (59%), vagy korlátozza a folyadékfogyasztását (16%). Holott a kutatás kérdéseit megfogalmazó Dr. Carolyn Swenson (a női medence rekonstrukciós sebész szakértője, University of Michigan, Ann Arbor) szerint „a vizelet inkontinencia igen gyakori és meggyógyítható, az asszonyoknak nem kellene evvel élniük.”

Swenson doktornő szerint a vizelet inkontinencia két típusát lehet megkülönböztetni. A stressz inkontinencia nevetés, köhögés, tüsszentés vagy testedzés közben keletkezik, míg az u.n. sürgősségi inkontinencia során a húgyhólyag nem képes a vizelet megtartására akkor, amikor a paciens már majdnem elérte a mellékhelyiséget. Valamennyi tünet -ha teljesen nem is szüntethető meg, de- igen jelentősen csökkenthető. Sürgősségi inkontinenciában a hólyagba adott Botox kezelés, vagy a hólyagba műtétileg beültetett pacemaker megakadályozhatja a hólyag akaratlan összehúzódásait. A hólyag gyakori kiürítésével és a hólyagot ingerlő anyagok (koffein, mesterséges édesítőszerek, nikotin, alkohol) fogyasztásának csökkentésével is javulnak a tünetek. Azt is figyelembe kell venni, hogy a hólyag nem képes fél liternél több vizeletet megtartani, ami azt jelenti, hogy 2-4 óránként érdemes a mosdót felkeresni. A stressz inkontinencia műtétileg a hólyag és a kismedencei képletek „függőágy-szerű” felemelésével és rögzítésével orvosolható, kevésbé invazív megoldás lehet egy, az urethra alátámasztására szolgáló hüvelyi eszköz. Mindkét inkontinenci a típusban hasznos lehet a medencefenék izomzatának fizikoterápiája is.

Dr. Doreen Chung urológus, a női medencei betegségek specialistája, rekonstrukciós sebész (a New York Presbiterian/Columbia University Medical Center) egyáltalán nem lepődött meg a felmérés eredményein. Tapasztalata szerint is a legtöbb beteg beletörődik abba, hogy inkontinenciája az öregedés természetes velejárója, és nem lehet rajta segíteni, pedig ez nem így van. És nem csak a nők, de az idősödő férfiak sem fordulnak ezzel a problémával orvoshoz.

A vizelet inkontinencia kezelése nem csak az életminőségét javítja, de általánosságban is pozitívan befolyásolja az egészséget. A problémával legcélszerűbb szakértő urológushoz fordulni.

 

Forrás:

1. Reuters Health Information

2. National Poll on Healthy Aging (NPHA)

 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.