hirdetés

Ösztönzés a testsúly csökkentésére

Az alapellátásban dolgozó orvosok úgy érezhetik, nincsenek megfelelő eszközeik ahhoz, hogy betegeiket a testsúlycsökkentésre vonatkozó gyakorlati tanácsokkal lássák el, jóllehet az egészséges testsúly fenntartásának előnyös hatásai közismertek. A kezelési terv kialakításához az orvos által igénybe vett eszközök felölelik a testedzés, az étrend és a magatartásbeli változások területét. Ha a testsúlyról a kommunikációs gátakat átlépve nyíltan tudunk beszélni betegeinkkel, és kihasználjuk a testsúlycsökkentésre alkalmas módszerekben rejlő lehetőségeket, jól szolgálhatjuk túlsúlyos és elhízott betegeink egészségét.

Az amerikai felnőtt népességnek több mint a felét érinti a túlsúly vagy az elhízás. A testsúllyal összefüggő kórállapotok a második helyen állnak a dohányzás mögött a morbiditás és mortalitás megelőzhető okainak sorában, és évente 300000 halálesetért tehetők felelőssé.1 A felesleges kilók növelik a diabetes, a kardiovaszkuláris betegségek, a stroke, az arthritis, az epehólyag-betegségek, egyes nőgyógyászati betegségek, bizonyos rosszindulatú megbetegedések és több légzési rendellenesség kockázatát.2 A legtöbb túlsúlyos beteg évente legalább egy alkalommal orvoshoz fordul. A testsúly növekedésével nő az orvosi vizsgálatok gyakorisága:3 a vizsgálat nemritkán a testsúllyal összefüggő egészségügyi probléma miatt válik szükségessé. Ennek ellenére a Behavioral Risk Factor Surveillance System keretében követett körülbelül 13 000 személy közül csak az elhízottak 42%-a számolt be arról, hogy orvosától testsúlycsökkentésre irányuló tanácsot kapott.4 Ez meglehetősen aggasztó adat, ha figyelembe vesszük, hogy az elhízottak testsúlyának csökkentése egyértelműen jelentős fizikális és pszichoszociális előnyökkel jár.

A National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) 1998-ban tette közzé a túlsúlyos, illetve elhízott felnőttek azonosítására, kivizsgálására és kezelésére vonatkozó irányelveit.5 Az ajánlás szerint az egészségügyi szakembereknek minden elhízott beteg esetében foglalkozniuk kell a kockázati tényezők csökkentésével és a testsúly kezelésével. Népegészségügyi szempontból az orvosi vizsgálatok kiváló alkalmat adnak a gyakorló orvos számára, hogy átadják betegeiknek a testsúlyuk csökkentéséhez, illetve megőrzéséhez szükséges ismereteket, készségeket, és szükség szerint támogassák őket e célok elérésében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Susan J. Bartlett, PhD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.