hirdetés

Ránézek és megmondom - Átfedő tünetek

Egy 29 éves afroamerikai férfi, akinek az anamnézisében nem volt jelentős betegség, a megelőző 2 hónap folyamán fellépett száraz köhögés, fáradtságérzés, étvágytalanság, fokozódó terhelési nehézlégzés és körülbelül 7 kg-os fogyás miatt fordult orvoshoz. Más panasza nem volt, a közvetlen kórelőzményben nem szerepelt utazás, gyógyszerszedés, drogabúzus vagy tbc-expozíció. A fizikális vizsgálat lymphadenopathiát mutatott ki kétoldalt az elülső nyaki nyirokcsomóláncokban, 1,5 cm átmérőjű, elmozdítható, nem érzékeny nyirokcsomókkal. A vizsgálat egyébként negatív eredményt adott. A továbbiakban mellkasfelvétel történt.

A sarcoidosis lehet tünetmentes (az esetek 10–20%-ában), jelentkezhet akutan (az esetek 20–40%-ában), általános panaszokkal (pl. fáradtság, láz, rossz közérzet, étvágytalanság, fogyás), vagy kialakulhat hónapokon át, fokozatosan, légzési panaszokkal (pl. nehézlégzés, száraz köhögés). Előfordulhat, hogy ezek a különböző megjelenési formák átfedően lépnek fel, mint az itt leírt esetben. A mellkasröntgen az esetek 90%-ában kóros.

A sarcoidosis stádiumát radiológiailag állapítják meg. 0. stádium: normális mellkasröntgen; I. stádium: kétoldali hilusi és/vagy paratrachealis lymphadenopathia; II. stádium: interstitialis beszűrődés és lymphadenopathia (mint ebben az esetben); III. stádium: parenchymás beszűrődés lymphadenopathia nélkül; IV. stádium: terminális tüdő-fibrosis. Mivel a sarcoidosis szisztémás betegség, más szerveket is érinthet, köztük a szemet (pl. uveitis, conjunctivitis), az idegrendszert (pl. diabetes insipidus, agyidegbénulás), a bőrt (pl. erythema nodosum) és a zsigereket (pl. a máj és a lép nem sajtosodó granulomája). Spontán remisszió az esetek mintegy harmadában következik be, további egyharmadukban a betegség stabil marad, és az esetek fennmaradó egyharmadában figyelhető meg progresszív lefolyás.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ioana Preston, MD - Aidan O’Brien, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.