hirdetés

RIO-Europe

A tanulmány igen fontos, új lehetőséget mutat be a testsúlytöbblet csökkentésére. A vizsgálatban alkalmazott készítmény az 1-es típusú cannabinoid-receptorok szelektív blokádján keresztül fejti ki kedvező hatását a túlzott kalóriabevitel okozta elhízás és a dyslipidaemia gátlására. Az eredmények igazolják, hogy ezzel a testsúly hatásosan csökkenthető, sőt az obesitassal kapcsolatos szív- és érrendszeri kockázati tényezők is jelentősen mérsékelhetők.

Előzmények A súlytöbblet Európában már-már népbetegségnek számít: a felnőtteknek több mint fele küszködik túlsúllyal, 30% pedig kifejezetten kövér. Nem csak a bulvársajtó, de az orvosi szakirodalom is úgy emlegeti az elhízást, mint valami pandémiát, ami nem felel meg a valóságnak, mert ez nem globális jelenség: tudnunk kell, hogy világszerte még mindig többen éheznek, mint ahányan elhízottak. Az iparilag fejlett országokban viszont az obesitas súlyos egészségügyi gond lett. Hazánkban már az első, tudományos igényű fölmérés a múlt század nyolcvanas éveinek végén azt mutatta, hogy a magyar felnőttek mintegy 57%-a túlsúlyos, ebből a súlyosan elhízottak aránya a nők között 15%, a férfiak között 9%. Mára a helyzet aligha javult, és igen sokan próbálkoznak a testsúlycsökkentés különféle módjaival: sokat ígérő diétás eljárások egész garmadája van forgalomban, zsírégető csodaszerekhez és hangzatos nevű életmód-módosító beavatkozásokhoz juthat hozzá az, aki elég hiszékeny és jómódú.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.