Sepsis és szisztémás gyulladásos reakció – diagnosztika

Főbb tézisek

  1. A sepsis súlyosságának meghatározása az e célra kidolgozott pontrendszer és a szisztémás érellenállás meghatározása alapján történhet. A pontrendszerek egyszerű kritériumokon alapulnak. Személyre szóló prognózis ezek segítségével nem adható.
  2. A többszervi elégtelenséget megelőzi a többszervi működési zavar; az egyik állapotból a másikba való átmenet folyamatos is lehet. A többszervi működési zavar súlyosságát az érintett szervrendszerek száma határozza meg. A vegetatív működési zavar jellemzésére szolgáló paraméternek, a szívfrekvencia-változékonyság beszűkülésének mértéke közvetlen összefüggést mutat a megbetegedés súlyosságával.

Aktuális sepsis és szisztémás gyulladásos reakció szindróma: definíciók

A sepsis változatos klinikai képe nehezebbé teheti a diagnózis felállítását, mint azt sokan gondolnák. Az állapot súlyosságának megállapítása és a kezelés sikerének megítélése még nehezebb feladat. Különösen így van ez akkor, ha nem fertőzéses eredetű szisztémás gyulladásos reakció szindrómával (SIRS) állunk szemben.

Emiatt sok szakembernek örömére szolgált, hogy az intenzív ellátással foglalkozó szakmai kollégiumok pontosították az 1. táblázatban leírt definíciókat.9 A gyakorló orvosnak azonban az ilyen kvalitatív jellegű definíciók csekély specificitásuk miatt kevés segítséget nyújtanak,18 az állapot súlyosságának és lefolyásának megítélésére alkalmatlanok. A német orvosok számára ez a meghatározás a sepsis fogalmának bővülését jelenti. Számunkra a sepsis továbbra is súlyos, az életet veszélyeztető megbetegedés, annak ellenére, hogy a konszenzuskonferencia meghatározása megfosztja ettől a jellemzőjétől. Véleményünk szerint a sepsis diagnózisát arra a kórképre kellene fenntartani, amelyet a konszenzuskonferencia „súlyos sepsisként” határoz meg. Súlyos lefolyásról a definíció szerint akkor beszélünk, ha hypotensio/ perfúziócsökkenés és/vagy egyes életfontosságú szervrendszerek diszfunkciója áll fenn. A hypotensio/perfúziócsökkenés súlyosbodása a szeptikus sokk klinikai képéhez vezethet, az életfontosságú szervrendszerek diszfunkciójából pedig manifeszt sokszervi elégtelenség fejlődhet ki. Ily módon a fertőzéses vagy nem fertőzéses SIRS sokkba vagy sokszervi elégtelenség szindrómába torkollhat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
U. Müller-Werdan
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.