hirdetés

Szteroid injekció térdízületi osteoarthritisben

Enyhe és közepesen súlyos térdízületi osteoarthritisben (KOA) az intraartikuláris kortikoszteroid injekciót (IAC) kapó betegek ízületi betegsége lényegesen gyorsabban progrediál, mint a hozzájuk igazított, de injekciós kezelésben nem részesülőké.

hirdetés

A tüneteket okozó térdízületi osteoarthritis kezelése elsősorban a tünetek csökkentéséből áll, ami azonban nem akadályozza meg a térdízületi struktúra romlását, az ízületi porc folyamatosan károsodását. Mivel gyulladásos állapotról van szó, csillapítására elsősorban kortikoszteroidokat használnak, de néhány vizsgálat azt igazolta, hogy ezeknek a gyógyszereknek antianabolikus hatásuk van az egészséges porcra, sőt károsíthatják is azt.

Ugyanakkor a szakértők felhívják a figyelmet, hogy a progresszió mértékének különbségei abból is származhatnak, hogy a betegség súlyossága szerint adunk, vagy nem adunk intraartikuláris szteroid kezelést. Tehát az Osteoarthritis and Cartilage c. folyóiratban 2019. január 28.-án online megjelent tanulmány továbbra sem ad arra a kérdésre választ, hogy az IAC esetleg károsítja-e az ízületi porcot. A tanulmány első szerzője, Dr. Chao Zeng elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy ebben a kohorsz vizsgálatban – a Kellgren és Lawrence (KL) szerinti fokozatokkal mérve -  jelentősen meggyorsult a térdízületi OA progressziója (azaz ≥1 fokozatnál többel növekszik a KL érték), vagy több mint 0,7 mm-el csökken az ízületi rés szélessége, vagy az IAC-t kapó betegeknek térdprotézisre volt szükségük. Mivel azonban a vizsgálat eredményei megfigyeléseken alapulnak, nem lehet kizárni egyéb zavaró tényezőket sem, folytatta Dr. Zeng (Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School, Boston és Central South University, Hunan, Kína).  

Dr. Zeng kissé meglepődött az eredményeken, holott azok alátámasztották a JAMA 2017-es közleményének adatait (McAlindon). Abban a vizsgálatban ismételt IAC-ket adtak a betegeknek – függetlenül a fájdalom-, vagy a gyulladásos tünetek fellángolásától, melyek a bevett gyakorlatban indokolnák az injekciókat.

Dr. Zeng vizsgálatában 148 beteg kapott IAC-ket, a kontroll csoportot az a 536 beteg alkotta, aki az utóbbi 4 évben nem részesült IAC-ben. Az IAC-ket kapott betegeknél 3-4-szer nagyobb volt a térdízület romlásának kockázata a KL beosztás szerint az injekcókat nem kapókhoz képest (HR: 3,02 az IAC-t kezdőknél, HR: 4,67 a rendszeres IAC-t kapóknál). Összegezve ez azt jelentette, hogy a térdízület KL beosztás szerinti romlása a 148 IAC-t kezdő betegnél 65 esetben (21,7/100 személy/év esetben), a kontroll 536 személy közül 90 esetben (7,1/100 személy/év) következett be. A kutatók megfigyelték, hogy az intraartikuláris kortikoszteroid injekciók növelték a térd Rtg eltéréseket és a radiológiai osteoarthritis (ROA) romlásának kockázatát. Az ismételt IAC-k a porckárosodás volumenét is növelték – az ízületbe adott sóoldathoz képest. Az ízületi rés tágassága (JSW, joint space width) csökkenésének kockázata az IAC-t kezdőknél HR: 2,93 (95%CI 2,13-4,02), a rendszeres IAC-t kapóknál HR: 3,26 (95%CI 1,78-5,96) volt. A kutatók végül azt a következtetést vonták le, hogy az IAC-k elindítása, illetve az ismételt, folyamatosan alkalmazott IAC-k fokozzák a térdízületi osteoarthritis progresszióját.

Prof. Dr. David T. Felson (Boston University School of Medicine, Massachusetts szerint a vizsgálat nem igazolta, hogy az eltérések a kezelés következményei lennének és szerinte arra sincs bizonyíték, hogy az IAC-k meggyorsítanák az ízület pusztulását. Az osteoarthritises fájdalom hatásos kezelése az intraartikuláris szteroid injekció, az egyik legjobb kezelés, amit ma ismerünk. Két nagy randomizált vizsgálat történt az ízületbe adott szteroid injekciók és az ízületi károsodás, illetve az ízületi rés szűkülete közötti összefüggést igazolására. Az egyik vizsgálat nem látott különbséget a szteroid és a placebo adagolás között, a másik (amire Zeng és munkatársai is hivatkoztak) csak kismértékű hatást igazolt, aminek nincs klinikai jelentősége, és valószínűleg ez lehet az igaz (Raynauld)(McAlindon).

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. Osteoarthritis and Cartilage

3. JAMA

4. Arthritis & Rheumatism

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.