hirdetés

Az akupunktúra nem enyhíti a krónikus térdízületi fájdalmat

Mérsékelt, vagy súlyos krónikus térdfájdalomban sem a tűvel, sem a lézerrel végzett akupunktúra sem a fájdalom, sem a funkció tekintetében nem bizonyult előnyösebbnek az ál-kezelésnél.

hirdetés

Az Egyesült Államokban évente mintegy 3 millió ember fordul akupunktúrához krónikus fájdalmai miatt (gerincfájdalmak, osteoarthritis, krónikus fejfájás, vállfájdalmak, stb.). A krónikus fájdalmak enyhítésére szerte a világban rendszeresen használnak akupunktúrát, de értékéről a vélemények ellentmondóak, egyesek az akupunktúrás hatás csupán placebo. Egy 2012-es összefoglaló közleményben 29 jó minőségű randomizált klinikai vizsgálat 17 922 betegénél elért eredményeket foglalták össze egy metaanalízisben (Vickers). Mivel a tényleges akupunktúra és a (a placebo hatást kizárni kívánó) ál-akupunktúra hatási között szignifikáns különbségek voltak, az akupunktúra hasznát bizonyítottnak találták.

Dr. Rana Hinman (University of Melbourne, Victoria, Ausztrália) és munkatársai újabb közleményükben viszont azt írják, hogy sem a tűvel, sem a lézerrel végzett 12 hetes akupunktúrás kezelés nem javított lényegesen az ízületi fájdalmakon az ál-akupunktúrával „kezelt” betegekhez képest. Bár a 12. héten az akupunktúra hatására szerény mértékű fájdalomcsökkenés Tű) illetve funkciójavulás (lézer) volt észlelhető. A fájdalom illetve a funkcionális javulás mértékében 1 év múlva már semmi különbség nem volt a csoportok között.. A közlemény társszerzője, Dr. Kim Bennell azt nyilatkozta a Medscape Medical Newsnak, hogy „a klinikai guideline-ok a térd osteoarthritisének konzervatív, nem gyógyszeres kezelését javasolják, de a betegek komplementer és alternatív gyógymódokat keresnek, és az leggyakrabban az akupunktúra”. A tűvel, vagy a lézerrel végzett akupunktúra sem a fájdalom, sem a funkció tekintetében nem bizonyult előnyösebbnek az ál-kezelésnél mérsékelt, vagy súlyos krónikus térdfájdalomban.

A vizsgálatba 282, térdízületi fájdalommal küszödő 50 éves, vagy idősebb beteget rekrutáltak. Minden beteg térdfájdalma már legalább 3 hónapja fennállt, mely egy tízes skálán átlagosan a 4-es értéket érte el. A betegeknek reggelente 30 percél rövidebb ideig tartó térdmerevségük is volt. A betegeket nagyjából pontosan négy csoportba sorolták: 70 betegnél tűvel végeztek valódi akupunktúrát, 71 beteg lézer-akupunktúrás kezelést kapott, 70 betegnél hamis lézerkezelés történt, és 71 kontroll beteg semmilyen kezelést nem kapott. A betegeknek kérdőíveket kellett kitölteniük induláskor, a 12. héten, és 1. év múlva. A 12. hétnél a betegek 9%-a, az 1.év végén pedig 18%-a nem volt követhető. A vizsgálatban tehát a nyugati stílusú és a tradicionális kínai stílusú akupunktúrás gyakorlat keveredett. A kezeléseket átlagosan 19,6 évnyi akupunktúrás gyakorlattal rendelkező orvosok, az Australian Medical Acupuncture College tagjai végezték.

Elsődlegesen az osteoarthritis mellé társuló fájdalom enyhülését és a funkció változását vizsgálták.Másodlagosan jött szóba a járás és az állás alatti átlagos fájdalom, a napi aktivitás változása az előző hetihez képest, az életminőség, a fizikai és mentális komponensek összegzése. A fájdalom mértékét a Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index skálájával határozták meg. A betegek önként jelentkeztek a vizsgálatba, gyakran azért, mert bíztak az akupunktúra hatásosságában. „A betegeket a három kezelési csoport közül az egyikbe sorolták be, míg a negyedik, kontroll csoport tagjai nem is tudták, hogy klinikai vizsgálatban vesznek részt” – emelte ki Dr. Kim Bennell, a közlemény társszerzője, „a klinikai guideline-ok a térd osteoarthritisének konzervatív, nem gyógyszeres kezelését javasolják, de a betegek komplementer és alternatív gyógymódokat keresnek, és az leggyakrabban az akupunktúra”. A térd osteoarthritisében szenvedőknek elsősorban a túlsúlytól való megszabadulást és a nyújtó és aerobic testgyakorlatokat javasolják, de ezeken kívül elsődleges a betegek megfelelő tájékoztatása.

Dr. Andrew Vickers (Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York City), a 2012-es meta-analízis első szerzője szerint az orvosi vizsgálatok körül két mítosz van: az egyik, hogy minden vizsgálat csaknem azonos eredménnyel zárul, és hogy mindig az legutolsó vizsgálat eredményét tartjuk igaznak. „A jelenlegi vizsgálat nagyon hasonló a JAMA-ban 2012-ben megjelent vizsgálathoz, mivel mindkettőben az akupunktúrás és a nem kezelt csoport közötti különbség mintegy a fele a standard deviációnak, az akupunktúra és az ál-akupunktúra közötti különbség pedig egyötöde a standard deviációnak. Lényegében annak eredményeit ismétli jóval kisebb populáción.”     

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. JAMA

3. JAMA Internal Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.