hirdetés

Négy tényező határozza meg a térdprotézis-műtét szükségességét

A beteg életkora, neme, az életminőségi pontszám és az arthrosis röntgenfelvétel alapján meghatározott súlyossága alapján előre jelezhető a tárprotézis-műtét szükségessége a következő öt évben.

hirdetés

Mind ez ideig kevés kutatás foglalkozott a teljes térdprotézis-műtét (TKA, total knee arthroplasty) szükségességének előrejelzésével populációs kohorszokban, noha a TKA nagy közegészségügyi terhet jelent az Egyesült Államokban és más országokban is – mondja dr. Mrac C. Hochberg, a baltimore-i University of Maryland reumatológiai és klinikai immunológiai klinikájának igazgatója. A becslések szerint jelenleg 4 millió amerikai él TKA-val, és a térdízületi arthrosissal diagnosztizált felnőtt betegek több mint felénél válik szükségessé TKA végzése.

A mostani elemzésben dr. Hochberg és munkatársai az Osteoarthritis Initiative résztvevői közül 6406 beteg utánkövetésének adatait tekintették át. Olyan betegek vettek részt a vizsgálatban, akik tünetekkel kísért, röntgenvizsgálattal igazolt arthrosisban szenvedtek, vagy fennállt a betegség kialakulásának kockázata. A 60. hónapban elvégzett kontrollvizsgálat során csak kérdőív kitöltésére került sor. A radiológiai vizsgálat alapján a jobb térdben a betegek 36 százalékánál mutatkozott grade 0, 18 százalékban grade 1, 28 százalékban grade 2, 14 százalékban grade 3 és 3,5 százalékban grade 4 arthrosis, míg a bal térdben a megfelelő arányok 38 százaléknak, 18 százaléknak, 26 százaléknak, 14,4 százaléknak, illetve 3,3 százaléknak adódtak.

A betegek valamivel több mint fele (58,4 százalék) volt nő, az átlagos testtömegindex 28,7 kg/m2, az átlagos Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) fájdalompontszám 2,47 (0-tól 20-ig terjedő skálán), a WOMAC funkcionális pontszám 8,33 (0-tól 68-ig terjedő skálán), az átlagos Knee injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS) (életminőség) 66,10 volt (0-tól 100-ig terjedő skálán). A betegek átlagéletkora 62,7 évnek adódott.

A 60 hónapos utánkövetés alatt 91 jobb oldali és 102 bal oldali TKA-ra került sor. A legjobb predikciós modell az életkort, a nemet, a BMI-t és a KOOS életminőségi pontszámot vette figyelembe. A fenti kör WOMAC fájdalompontszámmal történő kiegészítése marginális, mégis szignifikáns mértékben javította az előrejelzést. A szenzitivitási elemzések szerint más egyéb kiindulási változó nem bírt további járulékos hatással az eredmények szempontjából.

A vizsgálat gyengéje, hogy viszonylag kis számú TKA-eset fordult elő, ami az esetek többségében grade 2 súlyosságú volt; arányos kockázatanalízisre nem került sor; és a vizsgálat nem terjedt ki a független változók időbeli változásaira.

Egy kanadai prospektív vizsgálatban az első csípő- vagy térdízületi protézisműtét előtt a műtétre való hajlandóság bizonyult a legerősebb prediktornak, a nemzetközi OARSI munkacsoport pedig arról számolt be, hogy erősebb fájdalom és nagyobb mértékű rokkantság áll fenn azoknál a betegeknél, akik számára felajánlják a csípő- vagy térdízületi protézisműtét lehetőségét. A munkacsoport – melyben dr. Hochberg is részt vesz – ugyanakkor nem tudott olyan határértéket azonosítani a fájdalom és a rokkantság tekintetében, ami alapján el lehetne különíteni a végül műtétre kerülő és nem kerülő betegeket.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.