hirdetés

Tartós hatású béta2-agonisták asthmában: a Cochrane-könyvtár rendszeres elemzéseinek áttekintése

Az inhalatív béta-szimpatikomimetikumokat több mint 50 éve alkalmazzák asthmás betegek kezelésében. A simaizomrostok felszínén lévő receptorokhoz kötődve izomrelaxációt, illetve bronchodilatációt idéznek elő, ezáltal javítják a légutak átjárhatóságát és csökkentik a fulladást. Kezdetben a béta2-specifikus rövid hatású szimpatikomimetikumok (SABA) használata terjedt el: ezek hatása gyorsan jelentkezik, de legfeljebb 4 órán át tart. Főként a bronchokonstrikció okozta tünetek ad hoc enyhítésére alkalmazzák őket („sürgősségi”, „rohamoldó” szerek). Az elmúlt évtizedben jelentek meg a tartós hatású béta2-agonisták (LABA), amelyek hatástartama 12 óra, és rendszeres használatukkal megelőzhető a tünetek kialakulása. Időközben – az asthma gyulladásos természetének felismerése nyomán – a gyulladáscsökkentő hatású inhalatív kortikoszteroidok (ICS) váltak az asthma kontrollálásának alapgyógyszereivé, legalábbis epizodikusnál gyakrabban jelentkező tünetek esetén, és továbbra is megmaradt a SABA szerepe az ad hoc tünetenyhítésben.
A tanulmány szerzői a Cochrane-könyvtár adatbázisának háromféle kritérium alapján végzett rendszeres átvizsgálásával kísérelték meg meghatározni a LABA helyét az asthma jelenlegi terápiájában. Az érvényes terápiás irányelvek tükrében vizsgálták a LABA hatásosságát és biztonságosságát, különösen ICSsel együtt vagy anélkül.

Az asthma kezelésében jelenleg két LABA hatóanyagot alkalmaznak széles körben: a salmeterolt és a formoterolt. A salmeterol részleges agonista, kevésbé fejlődik ki vele szemben tachyphylaxia, és hatása lassabban alakul ki, mint a teljes agonista formoterolé. Mindkét készítménynek gyulladáscsökkentő hatása is van, amit hisztológiai vizsgálatok is igazolnak.
A LABA asthmában történő alkalmazásával a Cochrane-könyvtárban három rendszeres adatgyűjtés foglalkozik. A tanulmány elkészítésének idején a Cochrane-adatbázisban három nemzetközileg elfogadott asthma-protokolt tartottak nyilván.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Vadász Imre
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.