hirdetés

Terhességi hányinger és hányás

A terhességi hányinger és hányás a várandósok több mint felénél előfordul, és jelentős hatással lehet a kismamák életvitelére. Bár e tüneteket sokszor „reggeli rosszullétként” emlegetik, bármelyik napszakban előfordulhatnak.

hirdetés

Avárandósok több mint fele pana­szolja, hogy időnként hányingere van, nehezen visel el bizonyos szagokat és ételeket, sőt sokszor valóban hány. A tartós hányás veszélyes, hisz fogyás­hoz és kiszáradáshoz vezethet. E tünetek általában a terhesség 6–14. hete alatt je­lentkeznek, de sokszor a terhesség teljes időtartama alatt sem szűnnek meg. Száz terhességből körülbelül egy esetben elő­fordul, hogy a tünetek súlyossága miatt kórházi felvételre és rehidratálásra van szükség (ezt az állapotot hyperemesis gravidarumnak hívjuk).

MÁS BETEGSÉGEK IS OKOZHATNAK HÁNYÁST

Nemcsak maga a terhesség, hanem a terhes­ség alatt kialakuló vagy fennálló betegségek (pajzsmirigy túlműködése, Helicobacter pylori baktérium jelenléte a gyomorban) is okozhatnak hányingert és hányást, ezért mindenképp konzultáljon orvosával, hogy kizárhassa az egyéb problémákat.

MI A TERHESSÉGI HÁNYINGER OKA?

A terhességi hányinger és hányás oka nem teljesen ismert, de kialakulásához számos tényező járulhat hozzá, bár a legvalószí­nűbb, hogy a nők szervezetében a terhes­ség alatt bekövetkező hormonváltozások­kal függ össze. Nem lehet előre megjósolni, hogy kinél fog kialakulni, de megfigyelések szerint többes terhesség esetén gyakoribb, és az is valószínűbb, hogy az első terhesség alatti hányinger a későbbi terhességek so­rán is jelentkezik.

KÁROS-E A HÁNYÁS A TERHESSÉGRE?

A mérsékelt hányinger és hányás nem károsítja a fejlődő babát, de a kismama fogyasszon sok folyadékot, hogy elkerül­je a kiszáradást. Próbáljon változatosan étkezni, hogy továbbra is hozzájusson a napi vitamin-, ásványianyag-és tápanyagszükséglethez. A terhesvitaminok szedése – azok vastartalma miatt – néha fokozhatja a panaszokat, ilyen esetben mindenképp beszélje meg orvosával, mely vitaminkészítmény a legalkalma­sabb az Ön számára.

MIT TEHET A HÁNYINGER ELLEN?

Az alábbi néhány javaslat segíthet a tüne­tek enyhítésében:

– Próbálja meg elkerülni azokat a dol­gokat (pl. bizonyos szagokat, ételeket), amelyek rosszullétet okoznak Önnek.

– Igyon sok folyadékot. A legjobb, ha gyakran iszik kis mennyiségeket, de nem az evéssel egy időben.

– A hideg vagy jeges italok és hideg ételek gyakran jobban tolerálhatók.

– Ne egye túl magát, és egyszerre csak kis adagokat fogyasszon.

– Próbáljon akkor enni, amikor a legke­vésbé érzi magát rosszul.

– Kerülje a zsíros, fűszeres, sült és rán­tott ételeket, fogyasszon sok fehérjét.

– Közvetlenül evés után ne mosson fo­gat, mert ez hányingert okozhat.

– Ne várja meg, míg gyomra kiürül, fogyasszon gyakran apró harapnivaló­kat, például száraz pirítóst, kekszet vagy gyümölcsöt.

– Reggel lassan keljen ki az ágyból, és felkelés előtt egyen (tartson kekszet és vi­zet az ágy mellett).

– Pihenjen, amikor csak tud – a fáradt­ság súlyosbíthatja a hányingert.

– Néhány gyógytea segíthet – próbálja ki a borsmenta-vagy gyömbérteát.

GYÓGYSZERES KEZELÉS

Ha panaszai a fenti tanácsok ellenére sem enyhülnek, orvosa olyan vényköte­les gyógyszert rendelhet az Ön számára, amely terhesség alatt is biztonságosan alkalmazható.

 

AZ EBBEN A TÁJÉKOZTATÓBAN SZEREPLŐ INFORMÁCIÓK ÁLTALÁNOS JELLEGŰEK, ÉS NEM HELYETTESÍTHETIK AZ ÖN ORVOSÁTÓL VAGY VÉDŐNŐJÉTŐL KAPOTT TANÁCSOKAT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[295552] galéria
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.