hirdetés

Túlsúlyos csecsemő – kövér gyerek

Közhiedelem, hogy a szoptatás véd az elhízástól. Jelen közlemény viszont azt bizonyítja, hogy túlsúlyos csecsemőkre ez nem igaz: ha életük első 3 hónapjában kizárólagos szoptatással táplálták őket, akkor sem csökkent annak a kockázata, hogy 5–6 éves korukban is kövérek lesznek.

hirdetés

A Hollandiában végzett, populáció alapú, prospektív kohorszvizsgálat eredményeit az Archives of Disease in Childhood  június 4-i online kiadásában tették közzé; ez egyike azoknak az olykor ellentmondó eredményeknek, amelyek a szoptatás és a kövérség kockázata közötti kapcsolatra vonatkoznak.

„Az utóbbi évtizedekben a gyermekkori túlsúlyosság prevalenciája jelentősen nőtt. Bár úgy látszik, hogy a fejlettebb országokban ez elért egy platót, a gyerekek túlsúlya fontos oka a nemkívánatos egészségügyi következményeknek, mint amilyen a kardiovaszkuláris betegség, az asztma és a 2-es típusú diabétesz. A fizikális következmények mellett a pszichológiai és a társadalmi problémák sem elhanyagolhatóak, például az alacsony önbecsülés, a depresszió, a stigmatizáció és a diszkrimináció” – írták Esmee van der Willik (VU Egyetem, Amszterdam, Hollandia) és munkatársai.

A vizsgálatban résztvevő anyák a magasabb jövedelmű réteghez tartoztak, etnikailag homogénebbek voltak, és közül többen szoptattak, mint Egyesült Államok-beli társaiknak. Ezt dr. Steven Abrams (University of Texas, Austin, USA; a vizsgálatban nem vett részt) jegyezte meg, aki hozzátette, hogy ezt a kérdést soha nem fogják tökéletesen megoldani, mivel más-más populációkban más-más a helyzet is.

A holland vizsgálatban 3367 olyan gyermek vett részt, akik egy nagyobb, populáció alapú egészségügyi vizsgálat alanyai voltak, és nem volt ikertestvérük vagy veleszületett rendellenességük.

Azok a gyerekek, akik 6 hónapos korukban túlsúlyosak voltak, négyszer nagyobb valószínűséggel (95%-os konfidencia intervallum [CI]: 2,91–5,78) lettek túlsúlyosak 5–6 éves korukra, mint soványabb társaik. Ezt a kapcsolatot a csecsemőkori étkezés módja nem befolyásolta. A csecsemők 42,3%-át legalább 3 hónapos korukig kizárólag szoptatták. Hat hónapos korukra e gyerekek 11,4%-a volt túlsúlyos, s ez az arány statisztikailag nem tért el a tápszerrel vagy kevert módon táplált gyerekekben mért 12,6%-os aránytól. A szoptatott gyermekek 10,1%-a volt túlsúlyos 5–6 éves korában, és a tápszerrel vagy keverten tápláltak 11,2%-a – a különbség itt sem volt statisztikailag szignifikáns. Nem találtak kapcsolatot a szoptatás és a túlsúly között akkor sem, ha korrigálták az adatokat a zavaró tényezőkre – például az anya testtömegindexére, a terhesség alatti dohányzásra, az etnikumra és a születési súlyra – nézve.

„Aggasztó a csak szoptatott csecsemők túlsúlya. A szoptatás melletti túlsúly éppen olyan káros, mint a tápszeres vagy kevert táplálás melletti” – írták a kutatók. Hangsúlyozták, hogy a csecsemőt gondozóknak oda kell figyelniük a gyermek testsúlyára, és hogy a diéta és a testmozgás valószínűleg nagyobb eséllyel védi a gyermeket a túlsúlytól, mint a szoptatás.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.