hirdetés

Túlbecsülik a szoptatás előnyeit

Ha a csecsemőtáplálás kerül szóba, az orvostársadalom azt vallja, hogy a legjobb a szoptatás. Egy új testvérvizsgálat azonban azt mutatta ki, hogy sok hosszú távú egészségügyi probléma tekintetében a szoptatás nem előnyösebb, mint a cumisüvegből táplálás.

hirdetés

A vizsgálatot Cynthia Colen, a Ohiói Állami Egyetem szociológus tanársegéde vezette, s az eredményeket nemrég a Social Science & Medicine publikálta.

Colen azt mondta, hogy az ezzel a kérdéssel foglalkozó korábbi vizsgálatok esetében nem zárható ki a szelekciós torzítás, mert „vagy nem kontrolláltak, vagy nem tudtak kontrollálni olyan tényezőket, mint a rassz, a családi jövedelem, az anya foglalkozása – azaz olyan faktorokat, amelyekről tudjuk, hogy mind a szoptatást, mind az egészségügyi állapotot befolyásolják”.

A mostani vizsgálatban a kutatócsoport összehasonlította a kimeneteleket különböző rasszú és szociális-gazdasági helyzetű családokban, és eredményeik megegyeztek a korábbi vizsgálatokéival, azaz a szoptatás előnyösebbnek bizonyult, mint a cumisüvegből való etetés. A különböző táplálási módok előnyeit 4–14 éves gyermekekben vizsgálták, vagyis hosszabb időtávon, mint a korábbi hasonló vizsgálatok.

Colen azt mondta, hogy a szövetségi tisztviselők kijelentései, amelyek szerint nemzeti prioritás, hogy a csecsemőket 6 hónapos korukig szoptassák, stigmatizálhatja azokat a nőket, akik nem tudják szoptatni gyermeküket. Hozzátette, hogy: „Nem állítom, hogy a szoptatás nem jó hatású, főleg az újszülöttek étkezésének növelése és az immunitás szempontjából. De ha valóban javítani akarjuk az anyák és a gyermekek egészségi állapotát, akkor azokra a tényezőkre kell összpontosítanunk figyelmünket, amelyeknek hosszú távon ilyen hatásuk van – ilyen például a bölcsődék támogatása, a gyermekgondozási szabadsággal kapcsolatos kérdések és az, hogy jobb munkavállalási lehetőséget biztosítsunk a kisjövedelmű anyáknak”.

Colen megjegyezte, hogy tipikusan a jobb körülmények között élő nők tudják a szoptatást választani, ami megnehezíti annak megállapítását, hogy mi befolyásol bizonyos kimeneteleket, például a kövérséget: maga a szoptatás-e vagy pedig más tényezők.

A kutatók egy országos vizsgálatban részt vett személyek gyermekeit vizsgálták, olyanokéit, akik 1979-ben 14–22 évesek voltak. E személyek gyermekei közül az 1986 és 2010 között születettek alkották a vizsgált csoportot. A vizsgálat idején a gyermekek 4–14 évesek voltak, és a testvérek mintegy 25%-át más-másképpen táplálták az anyák. Azaz, az egyik testvért szoptatták, a másikat pedig cumisüvegből etették.

A kutatók elsőként két egyszerű kérdésre kerestek választ:

  • Szoptatták-e legalább az egyik testvért?
  • Ha igen, mennyi ideig tartott a szoptatás?

A vizsgálatban összesen 11 kimenetelt mértek, azokat, amelyeket más hasonló vizsgálatokban is mérni szoktak. Ezek közé tartozott a testtömegindex (BMI), a kövérség, az asztma és hiperaktivitás. Mérték azokat a pontszámokat is, amelyek előrejelzik a gyermek tanulási eredményeit és tudományos kompetenciáját.

Összességükben az eredmények olyanok voltak, mint más vizsgálatokban is: nevezetesen, a szoptatás jobb kimeneteleket eredményezett, mint a cumisüvegből való táplálás.

Ha azonban csak azokat a testvéreket vizsgálták, akik egy családban nőttek fel, de másképpen táplálták őket, a szoptatásnak a 11 kimenetel közül 10-ben nem volt szignifikáns pozitív hatása a cumisüveges tápláláshoz képest.

Colen ennek a családon belüli összehasonlításnak az alapján azt a következtetést vonta le, hogy a – gyakran komoly okok miatt – nem szoptató nők hibáztatása helyett reálisabban kell felmérni, hogy mire jó a szoptatás és mire nem.

Forrás: Medical News Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.