hirdetés

Új gyógyszer a krónikus sebek kezelésére

Minden 20 másodpercben amputálnak egy lábat a nem gyógyuló diabéteszes fekély miatt. Jelenleg nagyon kevés egészségügyi megoldás áll rendelkezésre ennek a helyzetnek a megváltoztatására.

hirdetés

Yue Shen, az Umeå Egyetem orvosi biokémiai és biofizikai tanszékének munkatársa doktori értekezésében egy új gyógyszert javasol a krónikus sebek kezelésére, amely betegek millióinak teljesen megváltoztathatná az életét.

A krónikus sebek legsúlyosabb formája a diabéteszes fekély, amely nagy mértékben rontja a betegek életminőségét és hatalmas terhet jelent az egészségügy számára. Világszerte több mint 350 millió cukorbeteg van, és 20%-uk lábán diabéteszes fekély alakul ki, amely sokszor nem gyógyul be, és végül a beteg lábát amputálni kell miatta. A krónikus sebek egy másik típusa a krónikus dobhártya perforáció, amelyet napjainkban kizárólag sebészeti úton lehet kezelni.

Disszertációjában Yue Shen kimutatja, hogy egy jól ismert plazmafehérje, a plazminogén, amely kulcsszerepet játszik a gyulladásos folyamat szabályozásában, felhasználható különféle krónikus sebek, köztük a diabéteszes sebek és a krónikus dobhártya perforáció kezelésére. Yue Shen kimutatta, hogy a sebekben és azok környékén drámaian megnő a plazminogén szintje, s ennek hatására fokozódik a gyulladás, ami szükséges a sebgyógyuláshoz. A nem gyógyuló diabéteszes sebekben azonban nem nő a plazminogén szintje, és a gyulladás nem lesz kielégítő erősségű. Ha a diabéteszes seb köré plazminogént fecskendeznek, megindul a gyógyulás folyamata és a seb végül teljesen begyógyul. Hasonló a helyzet a krónikus dobhártya perforáció esetében is: ha helyileg és lokális injekcióban plazminogént alkalmaznak a perforációnál, ez itt is serkenti a gyógyulást, és a baj teljesen megoldódik.

A fenti vizsgálatokra alapozva jelenleg egy kontrollált klinikai vizsgálatot terveznek arra vonatkozólag, hogy elősegíti-e a humán plazminogén a krónikus sebek gyógyulását.

Yue Shen felfedezése nemcsak átalakítja a plazminogénnak a sebgyógyulásban betöltött molekuláris szintű szerepéről alkotott képünket, de betegek millióinak jelent reményt.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.