hirdetés

Új orális antikoagulánsok: adagolás, adherencia

Az új orális antikoagulánsok alkalmazásával lényegesen egyszerűbbé vált a tromboembóliás betegségek kezelése és megelőzése. A K-vitamin-antagonisták – bár igazoltan hatásosak – szűk terápiás tartományuk és az igen rossz terápiahűség miatt nem kielégítők ezekben a kórképekben. Az új orális antikoagulánsok bevezetése viszont számos új kérdést vetett fel. Ezek közé tartozik, hogy a napi adagolás melyik módja alkalmasabb a jobb terápiahűség elérésére, illetve kihagyott vagy extra adagok esetén mi a teendő. Jelen összefoglaló ezeket a kérdéseket járja körül.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Simonyi Gábor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.