hirdetés

„Dr. Drón” szerepe a betegellátásban

Mire alkalmasak a betegellátásban a drónok? Az ember gyilkolásra is hasz­nálja a drónokat, azonban vannak olyanok is, akik inkább segítenek vele: megszülettek az orvosi drónok. A rovat elveihez híven nem a jövő lehető­ségeit mutatjuk be (amikből ki tudja, mi lesz később), hanem a valóságot: mire használják mások már most is az orvosi drónokat.

hirdetés

Az egészségügyben az „aranyóra” azt az időablakot jelenti, amelyben a leg­nagyobb a valószínűsége annak, hogy az azonnali beavatkozással, orvosi kezeléssel elkerülhető a halál. Az orvosi drónok rész­ben ebben segíthetnek.

 

KÓRHÁZON KÍVÜLI HIRTELEN SZÍVHALÁL

 

Nyilvános helyen (kórházon kívül) történik meg az akut szívleállások 70%-a. A halálo­zási ráta 90%.1 Magyarországon a kórházon kívüli keringésmegállások száma magas, és csak az esetek 40%-ában történik lai­kus szemtanúk által végzett újraélesztés (CPR). Minden segítség nélkül eltelt perc­cel 7–10%-kal csökken a CPR sikeressége.1 A keringésmegállás oka leggyakrabban kamrafibrilláció. Nálunk is egyre több helyen található automata külső defibrillátor (AED), mely alapvető segítség az újraélesztésben: ha a keringésmegállást kamrafibrilláció okozza, a készülék ezt felismeri és lehető­vé teszi a defibrillálást. A laikus megfelelő CPR-rel és automata külső defibrillátor (AED) használatával az első 3–5 percben – és amíg megérkezik a szaksegítség – 50–70%-ra tudja növelni a túlélés esélyét. Itt hívom fel ismét a figyelmet a SzívCity alkalmazásra (http://szivcity.hu), amely többek között je­löli az adott helyen lévő nyilvános AED-ket.

Nemzetközi adatok szerint egyre nő a kihelyezett AED-k száma, mégis csak 1,7–11,9%-ukat használják a kórházon kívül bekövetkező akut szívleállás során. Ráadásul egy dán vizsgálat azt mutatta meg, hogy a nyilvános helyen elérhető  AED-k 20%-a nem működött!1 Fontos tudni, hogy a kihelyezett AED-k egy ré­sze munkaidőn túl nem is elérhető (és ez nálunk is így van), mert olyan helyen van, ami bezár. Vagyis hiába nagy valahol a nyilvános AED-k elérhetősége, az sem 0–24-ben igaz.

Több megalapozott számítást, szi­mulációt bemutató közlemény született arról, hogy azokon a helyszíneken, ahol nyilvános AED nem érhető el és az első­segély kiérkezése is időbe telik, a drónnal odaküldött AED életet ment. Azonban idén már az első prospektív vizsgálat is megszületett Svédország egy távoli régiójában.2 Az Evedrone (https://everdrone. com) által erre fejlesztett öt hexakopter (6 propelleres) drónt használtak (1. ábra), melyek 194,3 km2-nyi területet fedtek le, ahol 200 000 lakos él. A nyilvános helyen bekövetkező szívleállás incidenciája ezen a területen 64/100 000 lakos. A drón által szállított AED is különleges fejlesztés, mert a drónok túl nagy súlyt nem tudnak szállítani.

A működési elv lényege: ha segélyhí­vás érkezik, az operátor azonnal dönt ar­ról, hogy szívleállás, CPR miatt szükséges-e AED, és azonnal értesíti a drón pilótáját, aki a GPS-koordináták alapján a helyszín­re vezeti azt (2. ábra). A vizsgálatban 55 esetet vetettek össze: a drón és a mentő is megérkezett ezen esetekben. Harminc­hét esetben (67%) a drón hamarább vitte a helyszínre az AED-t, mint ahogy a mentő kiérkezett, átlagosan 3:14 percet nyerve ez­zel (1:42–5:42). Ez éppen az az idő, amely az AED alkalmazásának sikerességét – vagyis a túlélést – szignifikánsan növeli.

A hollandiai Delft egyetemén olyan defibrillátort fejlesztettek, amely magában a drónban van (3. ábra). Itt is megnézhető működés közben: https://www.youtube. com/watch?v=y-rEI4bezWc

 

 

 

TÖMEGBALESETBEN A HELYES TRIÁZS ÉLETET MENT

 

Az első tanulmány azt igazolta, hogy egy tömegbalesetben a drónnal (kamerájá­val közvetítve a helyszínen látottakat) 3,5 perccel tovább tartott maga a triázs folya­mata a távolból, de ez annyival gyorsab­ban kezdődött meg az első mentő kiéré­séhez képest, hogy összességében jóval hatékonyabb (gyorsabb) volt.3 Egy másik vizsgálatból az derült ki, hogy drónnal, videókamerán keresztül a sérültek 82%- át helyesen osztályozták a távolból.3 Egy spanyol munkacsoport ki is dolgozta a drónnal végzett triázs és az első laikussal a helyszínen elvégeztetett ellátási lépések protokollját:4 a laikusok által sta­bil oldalfekvésbe helyezendőket ki tud­ják választani az online videóközvetítés alapján, és a szemtanúk a vérző sebek első ellátását is meg tudják kezdeni, mert a triázsolást végző drón viszi és ledobja az ehhez szükséges eszközöket (érszorító, hőtakaró stb.). Egy szimulációs gyakorla­tot bemutató felvétel linkjét mellékelem a jó megértéshez (4. ábra), amelyen 1:50- ig érdemes nézni, hogyan segíti a drón egy többsérültes balesetnél a laikust az első ellátásban: https://cuidsalud.com/en/ portfolio/drones-emergencies/

Vagyis minden eredmény arra utal, hogy tömeges közlekedési balesetben a hagyományos, első kiérkező ellátó által végzett triázshoz képest a drónnal végzett triázzsal nem különbözik a sérültek állapo­tának felbecslése, sőt ez sokkal gyorsabb. E módszer lehetőséget ad az irányításnak a gyorsabb célzott segítségadásra.

 

VÉR- ÉS VÉRKÉSZÍTMÉNY-SZÁLLÍTÁS DRÓNNAL

 

Afrikában a lakosság egyharmada él csak olyan helyen, ahogy egy egész évben jár­ható út 2 km-n belül elérhető (Budapesten már attól felháborodnak, ha egy buszmeg­álló távolsága a lakástól ilyen nagy körön belül helyezkedik el). A drónok szerepe laboratóriumi minták időben való kiszál­lításában is bizonyított.5 Ez különösen a sürgősségi esetekben életmentő. Több vizsgálat igazolta, hogy a már bevett (és jóval lassabb) transzportmódszerekhez képest nem romlottak a vérmintákból el­végzett tesztek eredményei, nincs szállí­tási károsodás, sőt előnyös gazdaságossági vizsgálatok is történtek. A QuiQui San Franciscóban szállít ki drónnal gyógyszert 0–24 órában 1 dollá­rért (+ a gyógyszerek ára, http://quiqui. me). A Flirtey mint orvosi drón is működik Nevada Államban, a német Wingcopter is tudja ezt (https://wingcopter.com) (5. ábra). A szintén San Franciscó-i Zipline is orvosi drón (https://www.flyzipline.com): e megoldás több szakirodalomban elérhető adattal ment Ruandában és Malajziában életeket, például a gyors vérszállítással, amivel a kórházi ellátástól távol eső helye­ken a postpartum vérvesztés időben való kezelését érik el. A drónjuk jelenleg már 160 km-t tud berepülni (ami nagy fejlesz­tési eredmény) és 1,7 kg vért/gyógyszert/ vakcinát (ez is az) képes szállítani egy me­netben (6. ábra). A Zipline-t a vérszállítás Uberének nevezik Ruandában, ahol az ál­lami ellátás része a Zipline működtetése.6 A társaság a drónos gyógyszerszállítással 18%-kal növelte a terápiahűséget is.

A Matternet (https://www.mttr.net) is orvosi drónokat működtet Svájcban, Né­metországban, az Egyesült Államokban és Japánban (7. ábra). A megoldás eszmélet­len: a fogadó- és feladóállomásokba csak be kell helyezni a mintát, egy kis lift felviszi azt a drónba, majd kinyílik az állomás tete­je, ahonnan kirepül vagy ahova beérkezik a drón (8. ábra). A működés itt megnézhető: https://www.mttr.net/product.

Bár az orvosi drónok használatának is vannak korlátai (leginkább az időjárási viszonyok), mégis már a jelenlegi eredmé­nyek is mellettük szólnak.

 

 

 

 

Levelezési cím:

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

A szerző munkahelye:

Dr. Speer Gábor: PhD, endokrinológus szakorvos, E-betegbár-alapító, Interlab Praxis Közösség és Plus Medical Orvosi Központ – endokrinológiai rendelések

 

Irodalom:

1. Sanz-Martos S, López-Franco MD, Álvarez-García C, et al. Drone Applications for Emergency and Ur­gent Care: A Systematic Review. Prehosp Disaster Med 2022;37:502–508

2. Schierbeck S, Nord A, Svensson L, et al. Drone deliv­ery of automated external defibrillators compared with ambulance arrival in real-life suspected out-of-hospital cardiac arrests: a prospective observational study in Swe­den. Lancet Digit Health 2023;5:e862–871

3. Sanz-Martos S, López-Franco MD, Álvarez-García C, et al. Drone Applications for Emergency and Ur­gent Care: A Systematic Review. Prehosp Disaster Med 2022;37:502–508

4. Álvarez-García C, Cámara-Anguita S, López-Hens JM, et al. Development of the Aerial Remote Triage System using drones in mass casualty scenarios: A survey of international experts. PLoS One 2021;16:e0242947

5. Ling G, Draghic N. Aerial drones for blood delivery. Transfusion 2019;59:1608–1611

6. Nisingizwe MP, Ndishimye P, Swaibu K, et al. Effect of unmanned aerial vehicle (drone) delivery on blood prod­uct delivery time and wastage in Rwanda: a retrospective, cross-sectional study and time series analysis. Lancet Glob Health 2022;10:e564–e569

 

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[295348] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.