hirdetés

A gyomorvarrógéptől a Cavintonig – avagy mire jó a szellemitulajdon-védelem?

Gyakorló orvos számára talán idegenül hangzik a címbéli kifejezés, hiszen ő nyilván előbbre valónak tartja a betegekkel való törődést az elvont jogi kategóriák közötti búvárkodásnál. A látszat azonban most is csalóka. A szellemitulajdon-védelem jogi eszközrendszere nem egyébre szolgál, mint az alkotó emberek jogos érdekeinek védelmére, anyagi biztonságuk elősegítésére, ezáltal megteremti a megfelelő környezetet újabb alkotások létrehozására. S persze a társadalomnak is alapvető érdeke, hogy a tudományos kutatások, a technológiai fejlesztőmunka eredményei, a szakirodalmi alkotások minél szélesebb körben és minél gyorsabban hozzáférhetővé váljanak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Gács János
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.