A kisfokú májtranszamináz-emelkedés okai és kivizsgálása

A háziorvosi gyakorlatban gyakori laboratóriumi lelet a tünetmentes beteg májenzimeinek – az alanin transzamináz (ALT, azaz GPT) és az aszpartát transzamináz (AST, azaz GOT) szintjének – kismértékű emelkedése. Ha az anamnézis és a fizikális vizsgálat nem utal a kiváltó okra, a lehetséges betegségek prevalenciáján alapuló lépcsőzetes kivizsgálást kell indítani. Az eltérés fő okai a nem alkoholos zsírmáj, az alkoholos májbetegség, a gyógyszerekkel kapcsolatos májkárosodás, a vírushepatitisz (hepatitisz B és C vírusfertőzés) és a hemokromatózis. Kevésbé gyakori ok az alfa1-antitripszin hiánya, az autoimmun hepatitisz és a Wilson-kór. Extrahepatikus állapotok is okozhatnak májtranszamináz-emelkedést. Ha a kezdeti kivizsgálás nem tisztázza az okot, életmód-változtatásra vagy további kivizsgálásra van szükség. Májbiopszia is szóba jöhet akkor, ha a transzaminázérték 6 hónapon túl emelkedett marad.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Robert C. Oh, LTC, MC
a szerző cikkei

Thomas R. Hustead, LTC, MC
a szerző cikkei

Dr. Tornai István, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[108869] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.