A renin közvetlen gátlása: új irány a szívelégtelenség kezelésében?

- Dr. Kapocsi Judit kommentárjával

Szívelégtelenség esetén a szív – definíció szerint – nem képes a szöveteket elegendő vérrel és oxigénnel ellátni a zavartalan szöveti anyagcsere biztosításához. A szívelégtelenség végeredményben sokféle szívbetegség végstádiuma. A szív ejekciós teljesítményének fenntartása érdekében eleinte különböző neuroendokrin rendszerek aktiválódnak, például a szimpatikus idegrendszer és a renin– angiotenzin–aldoszteron rendszer (RAAS). A RAAS stimulációja az angiotenzin II által közvetített vazokonstrikción és katekolamin-felszabaduláson keresztül a perifériás ellenállás és az utóterhelés növekedéséhez, illetve az aldoszteron közvetítésével a nátrium- visszaszívás fokozódásához, ezáltal az extracelluláris térfogat és az előterhelés növekedéséhez vezet.

Kommentár: Dr. Kapocsi Judit

A szívelégtelenség nagy és egyre növekvő népegészségügyi probléma. Előfordulási gyakorisága a felnőtt lakosságban 3%, de az életkorral meredeken emelkedik, és 65 éves kor felett már 6–10%-ra tehető. A probléma súlyosságát jól jelzi, hogy ebben a korosztályban a kórházi kezelés leggyakoribb oka a szívelégtelenség, és a betegek 50%-a meghal a diagnózist követő 5 éven belül.
  A szívelégtelenség multifaktoriális eredetű funkciózavar, amelynek az a lényege, hogy a szív nem képes a szervezet metabolikus igényeit kielégítő perctérfogatot biztosítani, vagy csak olyan áron, hogy a töltőnyomás enormis módon megnövekedik” (Cecil: Essentials of Medicine). A szívelégtelenség komplex klinikai szindróma, amit bármely strukturális és funkcionális rendellenességgel, változásokkal járó szívbetegség előidézhet, amely gátolja a kamra töltődését és/vagy a vér továbbítását a szívkamrából. Ennek értelmében a klinikai képet dominálhatja a myocardium pumpa funkciójának elégtelensége (szisztolés szívelégtelenség, az esetek kétharmada) vagy a myocardium relaxációjának zavara (diasztolés szívelégtelenség, az esetek egyharmada). Szokás még kis vagy nagy perctérfogattal járó, illetve bal kamrai vagy jobb kamrai szívelégtelenségről beszélni, de tudnunk kell, hogy az elkülönítés gyakran relatív, „tiszta formák” ritkán fordulnak elő.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.