Újdonságok a trombocitaaggregáció-gátlásban

S.H. Schirmer és M. Böhm - Dr. Kiss Róbert Gábor kommentárjával

Az akut coronaria-szindrómákban (ACS) és sztentbeültetés után alkalmazott clopidogrelnek van két kedvezőtlen tulajdonsága: aktív formája a szervezetben alakul ki, és az ADP-receptort irreverzibilisen gátolja. Különösen problematikus a gyógyszert rosszul metabolizáló betegeknél tapasztalt nem kielégítô hatás. A közeljövôben két új trombocitagátló tehet szert jelentőségre az ACS ellátásában. Az irreverzibilis ADP-receptor-antagonista prasugrellel a TRITON-TIMI-38 vizsgálatban erősebb trombocitagátlást értek el, mint a clopidogrellel, de a kevesebb ischaemiás esemény több vérzéses szövődménnyel párosult. Az ADP-receptorhoz reverzibilisen kötődő ticagrelor a PLATO vizsgálatban nemcsak az ischaemiás események számát csökkentette a clopidogrelnél jobban, hanem az összhalálozás csökkentésében is hatásosnak bizonyult. A cikk a klinikai gyakorlatban várható változások szempontjából tekinti át az új trombocitagátlókra vonatkozó aktuális ismereteket.
 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Kiss Róbert Gábor
a szerző cikkei

S. H. Schirmer
a szerző cikkei

M. Böhm
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[101485] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.