Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 17
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-03-24

A pitvarfibrillációval kapcsolatos fokozott morbiditási és mortalitási ri­zikó hátterében kiemelkedő szerepet játszanak a ritmuszavar előidézte thrombemboliás események. 

#2
Antikoaguláns Továbbképző Szemle 3. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Antikoaguláns Továbbképző Szemle
2019-08-01

Nonvalvuláris pitvarfibrillációban (NVPF) stroke-prevenció céljából a jelenleg érvényes 2016-os ESC ajánlás a direkt orális antikoagulánsokat (DOAC) preferálja K-vitamin-antagonista (KVA) kezeléssel szemben. A DOAC-választás mérlegelésénél meghatározó szempont a terápia biztonságossága, a major vérzéses események kockázata. A döntést megnehezíti, hogy direkt (head-to-head) randomizált klinikai vizsgálatok nem történtek a DOAC készítmények között. Jelen tanulmány azon real-world vizsgálatok szisztematikus áttekintése és hálózat metaanalízise, melyek NVPF-betegekben vizsgálta a DOAC és KVA által okozott major vérzéses események gyakoriságát. A szerzők konklúziója szerint apixabankezelés mellett szignifikánsan alacsonyabb volt a major vérzéses rizikó az egyéb DOAC- (dabigatran,rivaroxaban) és warfarinterápiával összevetve.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2019-04-21

A direkt hatású orális antikoaguláns gyógyszerek (DOAC-ok) hatásosságát számos klinikai vizsgálat megállapította a pitvarfibrilláló betegek stroke-prevenciója tekintetében. Ezek eredménye alapján szükség van jól összegzett, prospekív, egész világot átfogó vizsgálatokra e gyógyszerek ha­tásosságát, biztonságosságát tekintve. Az itt részletezett vizsgálat átfogó képet nyújt a rivaroxaban hatóanyag-tartalmú gyógyszerekkel folytatott vizsgálatok eredményéről.

J Am Coll Cardiol, 2018. július

#4
Antikoaguláns Továbbképző Szemle 2. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Antikoaguláns Továbbképző Szemle
2018-09-24

A szerzők randomizált tanulmányok metaanalízisét végezték a pitvarfibrillációban alkalmazott direkt orális antikoaguláns (DOAC) szerek hatékonyságának, biztonságosságának és költséghatékonyságának összehasonlítása céljából. 94 656 beteg adatát elemezték. Az apixaban 2×5 mg és a dabigatran 2×150 mg szignifikánsan csökkentette a stroke és szisztémás embolizáció kockázatát a warfarinhoz képest, a rivaroxaban 1×20 mg és az edoxaban 1×60 mg nem szignifikáns mértékben csökkentette a rizikót. A halálozás alacsonyabb volt a DOAC-kezelések esetén, mint a warfarinnál. Az apixabant 2×5 mg, a dabigatrant 2×110, az edoxabant 1×30 mg és 1×60 mg adagban alkalmazva szignifikánsan kevesebb major vérzést találtak a warfarinhoz képest. Az intracranialis vérzések rizikója sokkal kisebb volt a DOAC mellett. A szerzők az apixaban 2×5 mg kezelést az első helyre rangsorolták a hatékonysági, a biztonságossági és a költséghatékonysági adatok alapján is.

British Medical Journal, 2017

#5
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-06-14

Az antifoszfolipid szindróma olyan szisztémás autoimmun betegség, melyet antifoszfolipid antitestek jelenlétében kialakuló vaszkuláris trombózis és terhességi patológia jellemeznek. A klinikai tünetek megjelenése, súlyos­sága változó. Emiatt az adekvát terápia meghatározásához rizikóbecslés szükséges. A magas trombóziskockázatú betegek esetében nagyobb a va­lószínűsége az ismételt tromboembóliás esemény bekövetkezésének, ezért ilyenkor kombinált, gyakran intenzív antitrombotikus kezelés, sőt egyes recidív esetekben immunszuppresszív kezelés bevezetésére is szükség van.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2017-09-15

A korábbi közleményekkel ellentétben a jelen vizsgálat azt mutatta, hogy a gasztrointesztinális vérzés incidenciája és szövődményei ritkábbak új orá­lis antikoaguláns (dabigatran, rivaroxaban vagy apixaban) szedése mellett, mint warfarint szedők esetében.

The American Journal of Gastroenterology, 2017. május

#7
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Gyógyszergyári közlemény
2017-03-13

A rivaroxaban hatásos és biztonságosan adható antikoaguláns, mely nemcsak preklinikai és klinikai vizsgálatokban, hanem a való életben is többféle klinikai helyzetben és betegpopulációban igazolta prioritá­sát mind a K-vitamin-antagonistákkal szemben, mind pedig az új típusú antikoagulánsok között. A cikk a rivaroxaban kardiológiai alkalmazási le­hetőségeit tekinti át.

#8
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2016-02-28

Retrospektív analízisben hasonlították össze a stroke-prevenció céljából al­kalmazott új orális antikoagulánsokat (rivaroxaban, apixaban és dabigatran) a betegek való életben tapasztalt terápiahűsége szempontjából. Az Egye­sült Államok 2014-es betegbiztosítási adatai szerint a rivaroxabant szedő betegek adherensebbek voltak, mint a dabigatrant vagy apixabant szedők.

Current Medical Research and Opinion, 2015. szeptember

#9
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2015-10-21

A XANTUS az első nagy, nemzetközi, a mindennapi klinikai gyakorlat keretei között végzett és prospektív klinikai vizsgálat, amelyben a rivaroxaban al­kalmazását nem szívbillentyű eredetű pitvarfibrillációban szenvedő betege­ken vizsgálták. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a rivaroxabankezelés ebben a betegcsoportban biztonságos és hatásos – mind a major vérzéses szövődmények, mind pedig a stroke előfordulása ritka.

#10
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2015-09-09

A Drezdai Orális Antikoaguláns Regiszterben folyamatosan gyűlnek a stroke-prevenció céljából orális antikoagulánssal kezelt betegek ada­tai. Két friss közleményben a rivaroxaban és a dabigatran alkalmazásának tapasztalatait tették közzé. A két készítmény perzisztenciaadatai szerint a betegek követése során a rivaroxabant elhagyók aránya csupán a fele volt a dabigatrant elhagyók arányának.

Europace és Thromb Haemost, 2015

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.