Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 11
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2019-05-16

A hasfali fájdalmat gyakran összetévesztik a hasi zsigerek fájdalmával, ami felesleges vizsgálatokba, konzultációkba, invazív beavatkozásokba hajszol­hatja az orvost és betegét. A hasfali fájdalom gyakori okai az idegbecsípő­dés, a sérv, valamint a sebészeti és egyéb beavatkozások szövődményei. Fel kell hogy merüljön a hasfali fájdalom gyanúja, ha semmilyen tünet, panasz nem utal zsigeri eredetre, és a fájdalom egy kis, nyomásérzékeny területre lokalizálható. Helyi érzéstelenítő befecskendezése megerősíti a diagnózist, és enyhíti a beavatkozások nyomán jelentkező fájdalmat. A rendelői ult­rahangvizsgálat segíthet más hasfali eltérések kizárásában és az injekció helyének meghatározásában.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Mit mondok a betegemnek
2019-05-10

A derékfájást okozó rectus diastasis hatékony kezelése az életmódbeli szokások tudatos és tartós megváltoztatásával tehető teljessé. Abban, hogy célhoz érünk-e, a kommunikáció döntő fontosságú. Pár jól megválasztott mondat hatalmas lehetőség a kezünkben. Használjuk ki!

#3
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XX. évf. 5. szám
OTSZ Online
2015-12-29

Esetismertetésünkben a csecsemőkori lágyéksérv-kizáródás leggyakoribb szövődményeit tekintjük át egy 5 hetes csecsemő esete nyomán. Kizáródott lágyéksérvet találtunk, melyet sikeresen reponáltunk, azonban 3 órával később sürgős műtétet kellett végeznünk ismétlődő sérvkizáródás és herekeringési zavar miatt.

#4
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XX. évf. 3. szám
OTSZ Online
2015-09-10

Célunk volt megvizsgálni a kizáródott lágyéksérvek epidemiológiai adatait. 2002–2012 között osztályunkon 1824 inguinalis hernioplasticát végeztünk, ebből 81 történt kizáródást követően (4,4%), melyekből azonnali akut műtéti ellátás 24 esetben történt (30%), halasztott sürgősséggel pedig 57-ben (70%). A vizsgált 11 év során emelkedő tendenciát mutatott a lágyéksérvek kizáródásának aránya.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-05-04

Az autoszomális domináns policisztás vesebetegség (ADPKD) a leggyakoribb öröklött vesebaj. A terápiák célpontjai a renális, húgyúti és egyéb manifesztációk. Fontos a magas vérnyomás korai kimutatása és kezelése. A húgyúti fertőzések te­rápiájában a leghasznosabb antibiotikumok a fluorokinolonok. ADPKD-ben a ve­sekövesség és az intrakraniális aneurizma lényegesen gyakoribb, mint az általános népességben. Az ösztrogént tartalmazó orális fogamzásgátlókat és a menopau­zában adott ösztrogéneket az ADPKD-s betegek legfeljebb kis dózisban kaphat­ják. ADPKD nagy kockázata esetén a vese ultrahangvizsgálata a választandó szűrési módszer.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-10-20

A herezacskó fájdalmas teriméi sürgős kivizsgálást, a here állományán belü­li terimék haladéktalan urológiai beutalást tesznek szükségessé. Herecsavarodásra utal a gyors kezdet, a hányinger és hányás, a magasan elhelyezkedő here; a herék megőrzéséhez 6 órán belüli műtétre van szükség. A here- vagy mellékhere-gyulla­dás tünetei lassabban bontakoznak ki, az ultrahang fokozott vérátáramlást jelez. Ha az akut kezdetű fájdalommal jelentkező betegnél a fizikális és az ultrahangvizsgá­lat nem tár fel jellegzetes eltérést, a herefüggelékek megcsavarodására kell gon­dolnunk. A here rosszindulatú daganatait 15%-ban kíséri fájdalom. A lágyéksérvek a herétől különállóan tapinthatók. 

 

#7
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XIX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle
2014-07-10

A rendszeres és szervezett gyermekorvosi és védőnői szűrővizsgálatok jelentősen előrehozták az urológiai fejlődési rendellenességek felismerésének időpontját. A korai felismerés egyben felveti az ellátás stratégiájának kérdéseit. A panaszt még nem okozó elváltozások korai észlelése megnövelte a háziorvosi praxisban a gondozottak számát.

#8
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-03-18

Ahhoz, hogy egy országban megvalósuljon és sikeresen elterjedjen az egynapos sebészet, szemléletváltásra van szükség mind az egészségpolitikai, irányítási és finanszírozási rendszer szereplői, mind az ellátásban szerepet vállaló szakemberek, mind pedig a betegek részéről. 

#9
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-03-18

Az Orvostovábbképző Szemle márciusi számában három közleményt olvashatnak az egynapos sebészet témakörében. Az első cikk az egynapos sebészet múltját, jelenét és jövőjét mutatja be, a második cikk a betegbiztonság megőrzéséről, míg a harmadik a költséghatékonyságról szól. 

#10
Orvostovábbképző Szemle XII. évf.10. szám
OTSZ Online
2005-10-01
A sporttevékenység során könynyen bekövetkezhet lágyéki sérülés, ha a törzs hirtelen megcsavarodik. Különösen általános a jelenség a labdarúgók körében. A fájdalmas tünetegyüttes a canalis inguinalis megszakadására vezethető vissza, melyet nem kísér klinikai vizsgálattal kimutatható sérv megjelenése. Az orvos figyelme kezdetben gyakran elsiklik a sportsérv felett. A fizikális vizsgálat során nagyfokú nyomásérzékenység észlelhető a tuberculum pubicum és a hátsó lágyékcsatorna felett. A kórisme a klinikai tünetek alapján felállítható, a sérülés kizárása érdekében röntgen- és izotópvizsgálat is szükségessé válhat. A fájdalom több tényezőnek tulajdonítható, gyakran a csípőízület és a m. adductor longus elváltozásai is színesítik a klinikai képet. Az elsőként választandó kezelés a rehabilitáció, elsősorban a ferde hasizmot erősítő feszítő gyakorlatok révén. Ha ez hatástalan, műtéti megoldás jön szóba, mely rendszerint eredményes, és a sportoló 6–8 hét elteltével visszatérhet a versenysporthoz.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.