Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 15
#1
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-08-22

A policisztás ovarium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb, nőket érin­tő endokrinológiai, metabolikus kórkép a reprodukciós korban. Sokáig a velejáró menstruációs zavarok és meddőség miatt foglalkoztak vele, de az utóbbi évtizedekben, jobban megismerve a kórkép patofiziológiáját, egyre inkább előtérbe kerül a belgyógyászati szövődmények megelőzése/ kezelése.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-05-02

A cikkben bemutatott eredmények két szempontból is figyelemreméltók. Egyrészt a statisztikai adatok meggyőzően bizonyították, hogy a hazánkban elérhető, az inkretintengelyen ható gyógyszerek (mind a DPP4-gátlók, mind a GLP1-receptor-agonisták) kardiovaszkuláris szempontból biztonságosak. Másrészt a részeredmények, a másodlagos és harmadlagos végpontok koc­kázata terén olyan finom különbségeket tártak fel az egyes gyógyszerek hatásai és mellékhatásai között, amelyek alapján a betegek individuális kezelése tovább javítható.

#3
Diabetológia Mozaik Diabetológiai Mozaik 10. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Diabetológia Mozaik
2018-04-26

A 2-es típusú diabetes mellitus (T2DM) inzulinhiánnyal és inzulinrezisztenciával jellemezhető progresszív betegség. Az irányelvek szerint inzulinkezelés javasolt progresszív T2DM azon eseteiben, amikor önmagában orális antihyperglykaemiás szerrel vagy kiegészítő terápiával nem érhető el vagy nem tartható fenn tartósan a megfelelő glykaemiás kontroll.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Gyógyszergyári közlemény
2015-12-20

A 2-es típusú diabétesz köztudomásúan növeli a kardiovaszkuláris (CV) kockázatot, így egyre nagyobb figyelmet kap az antidiabetikumok CV biz­tonságossága. Az egyes szulfonilureákkal és a rosiglitazonnal kapcsolatos, részben ellentmondásos adatok jól ismertek az irodalomból. Az elmúlt években egyre több adatot hoztak nyilvánosságra a DPP-4-gátlók, illetve a GLP-1-mimetikumok CV biztonságosságáról. Az SGLT-2-gátlók legrégebb óta alkalmazott képviselője, a dapagliflozin kedvező CV hatásait elsőként metaanalízis segítségével értékelték. Egy újabb, empagliflozinnal végzett, prospektív, CV végpontú vizsgálat alapján az SGLT2-gátlók szerepe felér­tékelődhet a 2-es típusú diabétesz mindennapos kezelésében.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Diabetológia
2014-11-23

Az ENDURE vizsgálat az alogliptin + metformin (vs. alogliptin + glipizid) kezelés hosszú távú hatását és biztonságosságát tesztelte. A vizsgálat igazolta a metformin mellett alkalmazott alogliptin glikémiás hatékonysá­gának tartós voltát, amely napi 25 mg alogliptin mellett jobb volt, mint glipizid mel­lett. 

#6
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-09-14

Jelenleg a hasnyálmirigy-átültetésnek alárendelt szerepe van, a bariátriai sebészet azonban előtérbe került az elhízott cukorbetegek kezelésében, mert a jelentős test­súlycsökkentésen túl többnyire a diabétesz teljes vagy részleges remissziója is elérhe­tő vele. A bariátriai műtét a testsúlycsökkenés, a csökkent kalóriabevitel és bizonyos, a gyomor-bél traktusban képződő hormonok szintjének megváltoztatása révén az inzulinérzékenység javulását vonja maga után. A jelen közlemény a szerzők szelektív irodalmi kutatása és saját klinikai tapasztalatai alapján mutatja be és értékeli a gyakran elhízással társuló 2-es típusú diabétesz kezelésének sebészeti lehetőségeit.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-12-17

A St. Louis-i Washington Egyetem orvoskarának kutatói szerint a 2. típusú diabétesz kezelésére széles körben használt gyógyszerek másképpen hatnak a férfiak és a nők szívére, még akkor is, ha a gyógyszerek egyformán jól befolyásolják mindkét nemben a vércukorszintet.

#8
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás
2013-11-20

A vizsgálat az Európában a közelmúltban regisztrált új DPP-4-gátló készítmény, az alogliptin kardiovaszkuláris biztonságosságát tesztelte 2-es típusú diabéteszben szenvedő, igen nagy kardiovaszkuláris kockázatú betegek körében. A tanulmány legfontosabb adata, hogy ebben a betegcsoportban a jelentős kardiovaszkuláris események előfordulását az alogliptin adása nem növelte. 

#9
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Diabetológia
2012-08-17

A DE-PLAN Európa-szerte rendelkezésre álló intervenciós módszer, mely az alapellátás körülményei között is eredményre vezet. Ez azért fontos körülmény, mert a 2-es típusú diabétesz megelőzése, a veszélyeztetettek szűrése, majd az intenzív intervenció bevezetése az alapellátásban dolgozók részvétele nélkül nem képzelhető el.

#10
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás
2012-05-14

A DREAM tanulmány a ramiprilt és a rosiglitazont tesztelte placebóval szemben a 2-es típusú diabétesz megelőzése terén olyan egyének körében, akiknél a diabetes előállapotait lehetett kimutatni. Noha a rosiglitazon forgalmazását 2010-ben felfüggesztették, a DREAM ON eredményei bővítik ismereteinket a 2-es típusú diabétesz lefolyásának befolyásolhatóságáról.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.