hirdetés

A diabétesz gyógyszerei eltérően hatnak a nők és a férfiak szívére

A St. Louis-i Washington Egyetem orvoskarának kutatói szerint a 2. típusú diabétesz kezelésére széles körben használt gyógyszerek másképpen hatnak a férfiak és a nők szívére, még akkor is, ha a gyógyszerek egyformán jól befolyásolják mindkét nemben a vércukorszintet.

hirdetés

Konkrétan az elterjedten alkalmazott metformin a nőkben jó hatással volt a szívműködésre, míg a férfiakban nem; ez utóbbiakban úgy változott meg a szív anyagcseréje, hogy az – tudomásunk szerint – növelte a szívelégtelenség kockázatát.

„Drámai nemi különbségeket láttunk a tekintetben, hogy a szív hogyan reagál a különböző kezelésekre” – mondta dr. Robert J. Gropler radiológius professzor, a vizsgálat szenior kutatója. „Vizsgálatunk alapján jobban kell meghatároznunk, hogy mely terápiák optimálisak a diabéteszes nőknek, és melyek a férfiaknak.”

A vizsgálatot az American Journal of Physiology -- Heart and Circulatory Physiology decemberi számában publikálták.

A kutatók tudomása szerint ez volt az első olyan vizsgálat, amely azzal foglalkozott, hogy milyen nemi különbségek vannak a szívnek a diabétesz gyógyszerekre adott válaszában. A 2. típusú diabéteszben a hasnyálmirigy továbbra is termel inzulint, de ezt a szervezet nem tudja felhasználni arra, hogy a glükózt a vérből a szövetekbe juttassa. Emellett pontosan nem ismert okok folytán a diabéteszesekben nagyobb a szívelégtelenség kockázata.

A kutatók 78 betegben próbáltak ki olyan diabétesz gyógyszereket, amelyek az orvosok gyakran rendelnek betegeiknek. A vizsgálatba bevont pácienseket három csoportba sorolták be. Az egyik csak metformint kapott, a másik metformint és rosiglitazone-t (Avandia), és a harmadik metformint és Lovazát (ez egyfajta halolaj).

A metformin csökkenti a máj glükóztermelését és érzékenyebbé teszi a szervezetet az inzulinra. A rosiglitazone szintén növeli az inzulinérzékenységet és csökkenti a szabad zsírsavak mennyiségét a vérben. A Lovaza a trigliceridek vérszintjét mérsékli.

Fontos tényként említette meg dr. Gropler, hogy ha úgy hasonlították össze a három csoportot, hogy nem választották szét a nőket a férfiaktól, semmilyen különbséget nem tapasztaltak a szív anyagcseréjében. Ha azonban a nemet is figyelembe vették, akkor a gyógyszereknek különböző, olykor ellentétes hatásuk is volt a szív metabolizmusára a két nemben, noha a vércukorszint mind a férfiakban, mind a nőkben egyformán jól szabályozott volt.

„A legdrámaibb akkor volt a különbség a nők és a férfiak között, ha a metformint önmagában kapták…Adataink szerint a metforminnak a nőkben előnyös, a férfiakban káros hatása volt a szívre” – foglalta össze a lényeget dr. Gropler.

Ez a vizsgálat azt sugallja, hogy a férfiak és a nők különböző reakciói lehetnek legalábbis részben felelősek az egyes diabétesz gyógyszerekkel kapcsolatos ellentmondó eredményekért. Konkrétan, a vizsgálatokban résztvevő nők és férfiak eltérő arányai szerepet játszhatnak abban, hogy biztonságosnak és hatásosnak találnak-e egy gyógyszert, de ezt a szerepet nem szokás figyelembe venni.

A legnagyobb vita a rosiglitazone-nal kapcsolatban volt. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatósága (FDA) 2010-ben korlátozta a rosiglitazone alkalmazhatóságát a kardiovaszkuláris biztonsággal kapcsolatos problémák miatt. Most novemberben azonban az FDA visszavonta ezt a döntését az adatok egy új áttekintésének hatására.

A mostani vizsgálatban a metformin a férfiakban úgy változtatta meg – károsan – a szív anyagcseréjét, hogy az kevesebb glükózt és több zsírt égetett. Dr. Gropler szerint a szív tartós zsírégetése károsítja a szívizomzatot, ami szívelégtelenséghez vezethet. A nőkben viszont a metformin hatására csökkent a zsíranyagcsere és nőtt a glükózfelvétel a szívben.

Ha a személyek a metformin mellett rosiglitazone-t is kaptak, ez a férfiakban bizonyos mértékig ellensúlyozta a metformin negatív hatását, a nőkben pedig tovább javult a szív anyagcseréje, amelynek már a metformin önmagában is jót tett. A metformin plusz Lovaza csoportban egyik nemben sem volt erős hatása a Lovaza hozzáadásának.

Dr. Gropler rámutatott, hogy ő és munkatársai egy korábbi munkájukban kimutatták, hogy a szív anyagcseréje az egészséges férfiakban is másmilyen, mint az egészséges nőkben. Az egészséges férfiak szíve több glükózt éget, míg az egészséges nőké több zsírt. Ez a különbség lehet talán a magyarázata annak, hogy a diabétesz a nőkben miért szokott súlyosabb szívelégtelenséget okozni, mint a férfiakban.

Hogy még bonyolultabbak legyenek a dolgok, a kutatók beszámoltak arról, hogy a szív metabolizmusának általuk megfigyelt különbségeit a szokványos vértesztekkel nem lehet kimutatni. Ők PET vizsgálattal mérték a szív véráramlását, oxigénfogyasztását, valamint a szív által felvett glükóz és szabad zsírsavak mennyiségét. Echokardiográfiát is végeztek a PET-tel egyidejűleg, és stabil izotópokat használtak a teljes test anyagcseréjének maghatározására, s arra, hogy megállapítsák, miként befolyásolja ez a szívet.

Mint a szerzők elmondták, viszonylag kis számú betegen végezték a vizsgálatot, de a szív anyagcseréjének meghatározására használt módszerek szokatlanul szigorúak voltak. Hozzátették, hogy nagyon kevés egészségügyi intézmény rendelkezik olyan eszközökkel, hogy egy ilyen vizsgálatot lefolytasson.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.